Weekend-ul care tocmai s-a încheiat a fost despre cumplita boală care implică un număr foarte mare de bolnavi – cancerul. Pentru a crește gradul de conștientizare a cancerului și pentru a încuraja prevenirea, detectarea și tratamentul, în fiecare an, pe data de 4 februarie, marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului.
La Râmnicu Vâlcea, consilierul local municipal, Irina Argeșanu, pe data de 4 februarie a fiecărui an, își concentrează activitatea pentru a schimba semnificația diagnosticului de cancer, astfel încât, într-o bună zi, cuvintele „aveți cancer” să aibă un impact mai redus asupra pacienților, dorindu-și să transforme cancerul într-o afecțiune care poate fi ținută sub control, chiar vindecabilă.
Anual, 9,6 milioane de oameni mor de cancer, aceasta fiind a doua cauză de deces la nivel mondial. Pentru că prevenția este cea mai bună metodă de a evita apariția cancerului, Irina, sâmbătă 4 februarie, a inițiat o nouă campanie stradală cu scopul de a atrage atenția asupra gravității și pericolului acestei maladii și a conștientiza cât mai multe persoane cu privire la aspectele care vizează posibilitatea prevenirii ei. Dorindu-și ca acțiunea de conștientizare, afară de distribuirea pliantelor informative, să cuprindă și un aspect practic ca un mic pas demn de urmat, pentru un număr de 10 femei a facilitat accesul în mod gratuit la diagnosticare prin ecografie, analize medicale de laborator și testul Babeș Papanicolau.
Irina a trăit o tragedie în propria sa familie, atunci când mama sa fost diagnosticată cu această urâtă boală, în final pierzând lupta cu ea. Pentru asta, își dorește ca niciun om să nu treacă prin ce a trecut ea. De aceea, spune că prevenția este adevărata prioritate în ceea ce privește sănătatea, susținând că „pentru doar un minut din viața ta, gândește-te la asta! Poți să salvezi viața cuiva din familia ta, a unui prieten, ori chiar viața ta!”. Specialiștii spun că prevenția se concentrează pe sănătate și nu pe boală, de aceea trebuie folosită ca un mesaj educativ.
Spitalele din județul și municipiul nostru oferă o serie completă de programe de screening, care includ controale destinate identificării problemelor ascunse. Cu toate astea, în ajutorul acestora vine construcția unei clădiri medicale, în curtea Maternității, în care va exista o Clinică de Radioterapie și Imagistică. Vorbim despre o clădire medicală care în proporție de 90% este finalizată și care va deservi bolnavii diagnosticați cu cancer.
La jumătatea lunii ianuarie, președintele Rădulescu anunța o nouă vizită în șantierul existent din curtea Maternității, alături de reprezentanții firmei investitoare – Iodimed SRL. Edilul, a denumit atunci vizita „mobilizare importantă pentru punerea în funcțiune a clinicii”, deoarece la acesta a participat inclusiv Fabio Razzetto, managerul Neolife Medical Center România. Mai mult, a făcut public și un film, din interiorul clădirii, în care se vede cum se fac probe la aparatura medicală.
Obiectivul general alinvestitorului –Iodimed – este realizarea investiției inițiale, prin crearea unității de prestare servicii medicale în vederea diagnosticării și tratării cancerului. Serviciile oferite de Iodimed vor fi destinate diagnosticării și tratării majorității tipurilor de cancer – patologia cancerului la sân, cancerului pulmonar, de col, ovarian, esofagian, rinichi, tiroidă, etc.
Iodimed a analizat inclusiv necesarul de personal din etapa de operare a investiției și față de numărul de angajați existenți, care sunt implicați în noua activitate, estimează necesitatea creării a 60 de locuri de muncă cu normă întreagă. Iodimed va dispune de aparatură performantă, de ultimă generație, completată de resursele umane necesare, care vor permite societății să ofere servicii medicale de diagnostic al cancerului într-un volum mare.
Iată, Râmnicu Vâlcea/Vâlcea are parte de oameni speciali – ambasadorii binelui! Brandul lor, al Irinei și al societății investitoare – Iodimed SRL, are la bază trei piloni: sănătate, bunăstare și echilibru.