Loading

• Oltchim s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor lăsându-le acasă pe unguroaicele de la Ferencvaros • elevele lui Vestergaard dau piept cu echipa momentului în Europa, ETO Gyor

Oltchim Râmnicu Vâlcea a jucat în ultima etapă a grupelor principale ale Ligii Campionilor în faţa campioanei din Slovenia, Krim Ljubljana, fără emoţii de calificare. Elevele danezului Jakob Vestergaard erau sigure de locul secund al clasamentului, după ce Zvezda Zvenigorod trecuse de unguroaicele de la Ferencvaros dar îşi doreau un succes la patru sau cinci goluri pentru a termina în postura de lidere. De partea cealaltă, slovencele au declarat că nu le interesează primul loc dar au tras cu dinţii de rezultatul care evita în semifinale o confruntare cu ETO Gyor, campioana Ungariei.

O repriză slabă, una bună

Oltchim a început perfect, a remontat handicapul de patru goluri încă din primele minute (7-3) dar apoi a căzut inexplicabil. Părea o misiune uşoară dar oaspetele au punctat de cinci ori consecutiv şi le-au băgat “în şedinţă” pe campioanele României. Până la pauză lucrurile au continuat să meargă slab pentru Oltchim care a terminat primele 30 de minute în handicap de trei goluri, 9-12. Vâlcenii din tribune le mulţumeau în gând rusoaicelor pentru calificare, mai ales că partea a doua a meciului a început tot prost pentru favorite. Ljubljana a dus diferenţa la patru goluri, 12-16 şi din acel moment primul loc părea imposibil de atins. A urmat o perioadă magică pentru Oltchim, care a recuperat gol după gol, a egalat şi cu nouă minute înainte de final avea patru goluri avans, diferenţa de care aveam mare nevoie: 21-17. Finalul s-a potrivit perfect clişeului folosit de toţi comentatorii sportivi: “interzis cardiacilor”. Krim a redus diferenţa la un gol, Vâlcea a readus-o la trei. În final a fost numai 23-20 şi un singur gol le-a despărţit pe elevele lui Jakob Vestergaard de o semifinală facilă, contra lui Larvik.

ETO Gyor, ghinionistele din Ungaria

Oltchim va juca în semifinale contra campioanei Ungariei, ETO gyor, principala favorită la câştigarea trofeului. Manşa tur va avea loc la Râmnicu Vâlcea, pe 6 martie, returul pe 11 martie la Vezsprem. ETO Gyor este, fără doar şi poate, una din marile ghinioniste ale handbalului feminin din Europa. Unguroaicele au disputat în ultimii şase ani şase finale europene şi pe toate le-au pierdut. Drumul a fost deschis în sezonul 1998-1999, când adversara Oltchimului întâlnea pe Viborg în finala Cupei EHF. Nordicele au câştigat trofeul chiar dacă formaţiile şi-au câştigat meciurile de pe propriul teren: 24-21 în Ungaria şi 28-21 în Danemarca. În sezonul 2001-2002, ETO Gyor juca o nouă finală de Cupa EHF şi o pierdea tot în faţa unei echipe venite din Danemarca. Şi de această dată câştigau pe  propriul teren cu 30-25, dar cedau clar în deplasare cu 23-36. În sezoanele 2003-2004 şi 2004-2005, unguroaicele au susţinut încă două finale ale acestei cupe şi le-au cedat pe ambele, prima împotriva lui Viborg, cea de-a doua împotriva unei alte echipe din Ungaria, Cornexi Alcoa. În sezonul 2008-2009, a venit timpul ca Gyor să piardă Liga Campionilor. De această dată, povestea a fost şi mai ciudată pentru formaţia la care jucau şi româncele Spiridon şi Brădeanu. Unguroaicele au jucat în Danemarca, tot contra lui Viborg, prima manşă, şi au reuşit să se impună cu scorul de 26-24. Se părea că a venit timpul să-şi treacă în palmares un trofeu şi să se răzbune pe daneze care le bătuseră pe unde le prinseseră. În retur însă, nordicele au câştigat cu 26-23 şi şi-au adjudecat trofeul cu scorul general de 50-49. În fine, ultima finală a fost pierdută de maghiare chiar în sezonul trecut după o dublă manşă cu Buducnost Podgorica, formaţie pentru care a evoluat şi actuala chimistă, Katarina Bulatovic. Unguroaicele au câştigat acasă cu 29-27 dar campioana din Muntenegru a întors rezultatul, 27-25. În plus, ETO Gyor a jucat alte patru semifinale în noul format al Ligii Campionilor, „reuşind” să le piardă pe toate. Una dintre ele a fost cedată chiar în faţa Oltchimului. Turul a avut loc în Ungaria şi s-a terminat la egalitate, 25-25. La Râmnicu Vâlcea, campioana României s-a impus cu scorul de 24-20. Din formaţia care reuşea calificarea, Jakob Vestergaard le mai are în lot pe Ramona Farcău, Iulia Puşcaşu, Oana Manea, Adriana Nechita, Adina Meiroşu şi Paula Ungureanu, în timp ce Steluţa Luca a trecut pe banca tehnică. A mai fost prezentă şi Cristina Neagu, acum accidentată. De menţionat e faptul că Oltchim şi Gyor s-au întâlnit şi în sezonul trecut, tot în semifinale, de această dată câştig de cauză având unguroaicele.

“Ne vom bate cu Gyor până în ultima secundă” – Jakob Vestergaard

Tehnicianul principal al Oltchimului, Jakob Vestergaard, a declarat la finalul meciului contra campioanei Sloveniei, Krim Ljubljana, că nu se teme de meciul din semifinale contra lui Gyor: “Ne-am dorit să terminăm grupa pe primul loc dar importantă este calificarea. Contra lui Krim au fost momente foarte bune dar şi altele de care sunt foarte dezamăgit. Una peste alta, sunt mulţumit de victorie dar nu şi de joc, în totalitatea lui. În următoarea fază a competiţiei noi şi ETO Gyor pornim cu şanse absolut egale, indiferent de ce se spune. Nu mă tem de campioana Ungariei şi veţi vedea, ne vom bate până în ultima secundă. Din păcate urmează o perioadă în care o parte dintre fete merg la loturile naţionale. Se vor întoarce apoi şi ne vom concentra numai la meciul contra maghiarelor.”

“Nu mă tem de Gyor, le putem elimina pe unguroaice” – Ramona Farcău

Golghetera Oltchimului în meciul cu Ljubljana, Ramona Farcău, a recunoscut că şi-ar fi dorit să evite pe Gyor în semifinale dar spune că nu se teme de campioana Ungariei: “Azi Oltchim a avut şi momente foarte bune dar am şi greşit foarte mult. Ne doream primul loc, ne-a mai despărţit un singur gol de acest obiectiv dar asta este. Nu ne temem de Gyor, noi avem ca obiectiv câştigarea trofeului şi atunci trebuie să fim capabile să eliminăm orice adversar. Le aşteptăm pe unguroaice la primul meci. Trebuie să le învingem la o diferenţă cât mai mare şi să obţinem calificarea în Ungaria. E drept că în sezonul trecut ne-au eliminat, tot în semifinale dar şi noi le-am eliminat pe ele, nu sunt invincibile.”

Grupa A

Ultima etapa
Gyor – Randers 32-24
Larvik – Buducnost 28-16

Clasament
1. ETO Gyor       6     6     0      0      160-122     12
2. Larvik             6     4      0      2      146-133       8
3. Buducnost       6      1      1      4      116-139       3
4. Randers        6     0      1      5     129-157       1

Grupa B
Ultima etapa
Oltchim – Krim 23-20
Zvezda – FTC 30-27
 
Clasament
1. Krim        6     4      0      2     161-149         8
2. Oltchim   6     4     0      2      154-142         8
3. FTC        6     3      0      3      163-173         6
4. Zvezda    6      1      0      5      159-173         2

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.