231 total views

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a fost convocat astăzi de ministrul Carmen Daniela Dan. A fost analizată situația din localitatea Alunu, județul Vâlcea

Ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, a convocat, luni, 12 iunie a.c., în ședință extraordinară, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență pentru identificarea soluțiilor tehnice și adoptarea măsurilor urgente pentru evitarea blocării albiei râului Olteț și producerii de inundații din cauza alunecării de teren care se manifestă pe raza comunei Alunu, județul Vâlcea.

În urma analizării soluțiilor propuse de specialiștii din domeniu, membrii CNSSU au adoptat o hotărâre prin care se stabilește că Ministerul Apelor și Pădurilor va solicita Guvernului României alocarea din Fondul de rezervă bugetară a sumelor necesare pentru proiectarea și execuția lucrărilor de deviere, intubare și de stabilizare a cursului râului Olteț, astfel încât pericolul producerii inundațiilor în amonte, ca urmare a blocării cursului de apă, să fie minimizat cât mai mult posibil.
De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerul Energiei și Ministerul Economiei vor solicita alocarea sumelor necesare pentru executarea monitorizării și cartării alunecării/curgerii de teren, a lucrărilor de mutare a rețelelor de alimentare cu apă și energie electrică a comunei Alunu pe un amplasament din afara zonei potențiale de risc. Autoritățile competente urmează să inițieze și să deruleze etapele procedurii de expropriere a tuturor imobilelor și terenurilor care constituie coridorul de expropriere.
Totodată, Ministerul Economiei va stabili componența unei comisii interministeriale care să efectueze, în termen de 90 de zile, o inspectare la nivel național a haldelor de steril, în urma căreia să identifice măsuri pentru reducerea riscului de manifestare a unor fenomene similare cu cel din jud. Vâlcea, cu impact negativ asupra comunităților. Concluziile comisiei și măsurile propuse vor fi prezentate în ședință CNSSU.
“Eu cred că înţelege toată lumea că lucrurile sunt serioase, grave. Cred că ar trebui să ne punem şi întrebarea de ce am ajuns în situaţia asta, şi de ce, cine avea responsabilităţi, nu a dispus în timp util măsurile necesare.
Noi nu suntem organ care facem anchetă, însă eu cred că cei abilitaţi, vor trebui să facă toate verificările necesare astfel încât să se constate gradul de vinovăţie, pentru că avem o situaţie care de la jumătatea lunii mai a evoluat cu un impact extraordinar de mare, punând în pericol case, bunuri şi mai ales vieţi omeneşti”, a precizat Carmen Daniela Dan.
La ședința convocată de ministrul afacerilor interne au participat reprezentanții tuturor ministerelor și instituțiilor reprezentate în CNSSU, printre care Grațiela-Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului, Adriana Petcu, ministrul apelor și pădurilor, Viorel Ștefan, ministrul finanțelor publice, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Halda de steril din comuna Alunu a fost amenajată în 1980, de atunci și până în prezent fiind produse mai multe alunecări de teren. Ultima alunecare a fost favorizată de fenomenele meteorologice din luna mai a.c., constând în căderea de precipitații abundente și acumularea unei cantități mari de apă în corpul haldei. Evoluția fenomenului a impus adoptarea unei măsuri de punere în siguranță a persoanelor ale căror gospodării se aflau pe direcția de deplasare a maselor de pământ, respectiv emiterea a trei ordine de evacuare și relocarea temporară a 33 de persoane.
Autoritățile competente și specialiștii au analizat periodic soluții tehnice pentru stoparea alunecării de teren prin dirijarea materialului alunecat cu ajutorul utilajelor terasiere și realizarea unui pinten pentru oprirea maselor de steril.
Alunecarea de teren a afectat peste 60 de ha, masele de pământ ajungând la o distanță de 80 de metri de albia râului Olteț.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.