Loading

Apavil, furnizorul de apă potabilă și servicii de canalizare pentru localitățile din județul Vâlcea, a sistat, începând de luni 17 martie 2025, furnizarea apei potabile în municipiul Drăgășani. Decizia este luată în urma faptului că asociațiile de proprietari din oraș nu au încheiat contracte cu compania. Totuși, deși Apavil a fost notificat cu privire la faptul că locuitorii orașului doresc încheierea de contracte individuale, oficialii companiei spun că nu se pot încheia contracte decât cu asociațiile de locatari.

Nu este prima data când Apavil transmite că în situația în care asociațiile de  proprietari din municipiul Drăgășani refuză să încheie contracte pentru serviciile de apă și canalizare, solicitând, în schimb, încheierea de contracte individuale cu fiecare consumator, se va ajunge la sistarea furnizării apei. Această măsură are la bază neconformarea cu prevederile art. 31, alin. (1) din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006 R și art. 96 din Legea nr. 196/2018 privind asociațiile de proprietari. (…) Reluarea furnizării serviciilor va fi realizată în urma conformării cu cerințele notificate materializată prin depunerea documentelor solicitate la sediul APAVIL S.A. din Drăgășani”, a declarat directorul Apavil, Ion Florescu, care asigură că a respectat toți pașii prevăzuți de lege înainte de a recurge la decizia sistării serviciului.

Comunicat Apavil,

„Având în vedere refuzul nejustificat de a încheia contracte de furnizare/prestare cu operatorul regional, Societatea APAVIL S.A. se află în situația neplăcută de a proceda la sistarea furnizării apei potabile, cu efect de la data de 17.03.2025, către asociațiile de proprietari din municipiul Drăgășani. Această măsură are la bază neconformarea cu prevederile art. 31, alin. (1) din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006 R și art. 96 din Legea nr. 196/2018 privind asociațiile de proprietari.

În conformitate cu prevederile legale, au fost realizate toate acțiunile prealabile pentru încheierea Contractului de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare. În acest sens, au fost convocate întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de proprietari și UAT Drăgășani, în cadrul cărora s-a prezentat situația detaliată, iar discuțiile au fost consemnate prin minute.

Toate asociațiile de proprietari din municipiul Drăgășani au fost notificate cu privire la obligația de a încheia contractul de furnizare/prestare a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, însă refuzul acestora, constatat în urma notificării, conduce la adoptarea măsurii administrative de sistare a furnizării serviciilor, până la conformarea cu normele legale.

Reluarea furnizării serviciilor va fi realizată în urma conformării cu cerințele notificate, materializată prin depunerea documentelor solicitate la sediul APAVIL S.A. din Drăgășani.

Cu această ocazie, facem încă o dată apel către asociațiile de proprietari să se prezinte până vineri, 14.03.2025, la sediul APAVIL S.A. din Drăgășani, str. Tudor Vladimirescu, nr. 444 cu documentele necesare în vederea încheierii contractului de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare pentru a evita sistarea furnizării serviciilor.

De asemenea, pentru a evita sistarea furnizării serviciilor, facem apel și la asociațiile de proprietari și proprietarii din condominii din localitățile: Horezu, Bălcești, Băile Govora, Ocnele Mari și Tomșani să facă demersurile necesare în vederea încheierii contractelor de furnizare a serviciului de alimentare cu apă până la data limită prevăzută în notificările emise de Apavil S.A.”

Directorul Apavil,

Ionuț Florescu, spune că în urma discuțiilor purtate cu primarii (din orașele mai sus enunțate) aceștia au înțeles că au un termen de 2, 3 luni pentru depunerea actelor la Tribunal și intrarea în legalitate privind consumul de apă fără contracte. Nu se știe însă și dacă vor lua în considerare și vor acționa ca atare. Iată, Drăgașani a ignorat toate notificările și astăzi a rămas fârâ apă. Concret, blocurile din aceste localități nu au constituite asociații de proprietari.

O explicație simplă,

pe care orice cetățean din zonele afectate cu sistarea de apă sau în pericol de sistare, o poate afla de la Primărie. De ce nu se pot încheia contracte direct la furnizor și trebuie constituită asociație de proprietari care la rândul ei are obligația de a încheia un contract cu furnizorul de apă? De regulă, niciun furnizor de utilități nu acceptă plata direct de la proprietarii de apartamente atât timp cât nu are și un contract de furnizare direct. De ce ar face asta? Să se complice si, în loc să aibă 1 client mai mare să aibă …50-100… de clienți mai mici? Toată povestea asta înseamnă costuri mai mari pentru furnizor, îngreunând inclusiv urmărirea încasărilor.

Mai mult,

de unde știe fiecare proprietar de apartament cât anume să plătească dintr-o factură? Plătește fiecare cât consideră el că a consumat? Eventualele diferențe (care acum se redistribuie) cine și cum le va plăti? Care ar fi avantajul pentru un proprietar de a plăti el direct la furnizor în loc să plătească la asociație? Dacă se vine cu ideea că asociația face nu știu ce, că restanțierii nu platesc etc, în mod sigur ar fi mai simplu pentru toți să vă alegeți ca președinte / comitet / administrator persoane care știu despre ce este vorba în domeniul ăsta și atunci nu veți mai avea probleme.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.