169 total views

Instituţia vâlceană condusă de Dumitru Cornoiu semnează o premieră, pentru prima dată în România locurile de muncă sunt “verzi”

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea organizează pe 21 martie, începând cu orele 8.30 “Bursa Forţei de Muncă şi a Formării Profesionale pentru locuri de muncă verzi. Bursa va avea loc la sediul Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor din Vâlcea din Calea lui Traian numărul 98. Firmele sunt invitate să prezinte oferta de locuri de muncă la sediul A.J.O.F.M cu cel puţin cinci zile înainte de 21 martie. “Definim locurile de muncă verzi ca fiind activităţi lucrative din domenii cum sunt agricultura, producţia manufacturieră, cercetare -dezvoltare, sectorul administrativ şi activităţi de servicii care contribuie în mod substanţial la conservarea sau refacerea calităţii mediului.

Cu precădere, dar fără a avea caracter exclusiv, în această definiţie sunt incluse locurile de muncă prin care se contribuie la protecţia ecosistemelor şi biodiversivităţii, la reducerea consumului de energie, apă şi materiale prin strategii de eficientizare, la de-carbonificarea economiei, cât şi la minimizarea sau evitarea totală a generării oricăror forme de deşeuri şi de poluare. Locurile de muncă verzi acoperă un larg domeniu de calificări, domenii de educaţie şi de profile ocupaţionale. Aceasta este în special adevărat cu privire la aşa-numitele locuri de muncă indirecte – acelea din industriile furnizoare. Chiar şi pentru noile industrii cum sunt energia solară şi eoliană, lanţurile de aprovizionare sunt asigurate, în mare măsură, de industriile absolut tradiţionale. De exemplu, pentru turnul unei turbine eoliene se utilizează mari cantităţi de oţel. Dintr-o perspectivă conceptuală mai largă, ocuparea va fi afectată în  cel puţin patru moduri  pe măsură ce economia este orientată către o mai bună sustebabilitate. În primul rând, vor fi create locuri de muncă adiţionale – cum este cazul producţiei de dispozitive pentru controlul poluării care se vor adauga echipamentelor de producţie existente. În al doilea rând, anumite locuri de muncă vor fi înlocuite – cum este cazul trecerii de la combustibil fosili la resurse regenerabile sau trecerea de la producţia de camioane la producţia de vagoane de cale ferată ori de la gropi de gunoi la incinerarea deşeurilor şi la reciclare. În al treilea rând, anumite locuri de muncă vor fi eliminate, fără o înlocuire directă – cum este cazul în care materialele pentru ambalare sunt descurajate sau interzise iar producţia acestora este stopată. În al patrulea rând, se pare că multe dintre locurile de muncă existente, în special cum sunt cele de instalator, electrician, prelucrător metal şi lucrător în construcţii, vor fi pur şi simplu transformate şi redefinite pe măsură ce profilurile, metodele de lucru şi seturile de calificări curente sunt transformate pentru a deveni mai verzi. Locurile de muncă verzi sunt definite în funcţie de activitatea desfăşurată, de ocupaţie şi de tipul şi nivelul competenţelor necesare”, spune directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea, Dumitru Cornoiu.

Acesta asigura faptul ca bursa organizată în 21 martie va fi un real succes –  “Este un lucru de început, o primă bursă a locurilor de muncă verzi. Am decis să o facem acum pentru că a venit primăvara şi în cel puţin trei domenii acum e momentul să crească gradul de ocupare a forţei de muncă, mă refer la agricultură, construcţii şi turism. În luna februarie am înregistrat o rată a şomajului de 6,88 dar sunt convins că ea va scădea în următoarea perioadă. Vor fi peste 350 de locuri de muncă disponibile dintre care mai mult de jumătate exact locurile de muncă verzi. În opinia mea vor fi peste 100 de angajatori dintre care jumătate cu ofertă de locuri de muncă verzi. Eu cred că va fi o reuşită, cel puţin 100 de oameni vor fi angajaţi pe loc.”

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.