1,024 total views

….iar altul îi bate, lucru care se întâmplă de mai mult timp și sesizat la ISJ tot de foarte mult timp.

Dar, Adina Dobrete, care este inspector pe management în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea și care are toți directorii de școli în subordine, ascunde problemele acestora. Este „mare” pesedistă și decide multe lucruri fără a fi autorizată. Un ultim exemplu este acela de a-și permite să spună părinților că directorii sunt puși politic și nu are ce să le facă. Mai mult, nu îi spune inspectorului general Andra Bica, cu ce probleme este sesizată preferând să facă ce o taie capul.

În Laloșu, există de peste 2 ani de zile un război pe față, între primarul Nicu Constantin și directoarea Roșu Simona, și care nu se va sfârși decât atunci când Nicu Conastantin nu va mai fi primar ori Roșu Simona nu va mai fi director al unităților de învățământ, de pe raza localității.

Nu putem să înșirăm aici zecile de probleme cu care aceștia se confruntă, și pe care le-am auzit și de la unu și de la altul, dar în mare menționăm că cei doi sunt în procese, au plângeri penale pe la n instituții abilitate și nici unul nu lasă armele jos. Primarul Nicu consideră că este datoria directoarei să vină la primărie și să spună ce nevoi are și împreună să găsească soluții de rezolvare, în timp ce directoarea Roșu susține contrariul. Edilul a căutat o mediere inclusiv la Prefectură.

Dar, pe lângă probleme pe care le are cu primarul Nicu Constantin, Roșu Simona în curând va avea probleme mari și cu părinții elevilor care nu mai pot să tacă și au început să caute ajutor pe la Primărie, Poliție, Parchet ori la media locală. Cei care au luat atitudine, doresc să facem public cazul a doi elevi care au apucături atât de necontrolate încât copiii lor refuză să mai meargă la școală.

Majoritatea părinților nu îndrăznesc să spună ce li se întâmplă copiilor lor de teama ca aceștia să nu fie vizați de profesori și ținuți în note mici, pentru că atunci când părinții încep să se plângă de cadrele didactice, așa cum se întâmplă și la alte școli, aceasta este atitudinea pe care profesorii o adoptă, ea devenind de foarte mult timp și o regulă..

Așadar, la o școală din Laloșu avem un elev bătăuș și un elev cu apucături sexuale. Cei doi copii sunt elevi în clasa a IV-a, deci au doar 10 ani, și aduc teroarea în rândul celorlalți elevi. Profesorii se fac că nu văd, că nu aud, efectiv sunt de neclintit atunci când elevii le solicită ajutorul pentru că ba sunt bătuți, ba sunt agresați sexual.

Elevul bătăuș susținut de profesori

Elevul bătăuș, fără ca cineva să-i facă ceva, trece pe lângă un elev și dă cu pumnul în el. Ultima dată când a făcut aces gest necontrolat a fost în urmă cu doar câteva zile. O elevă stătea în bancă și desena și dintr-o dată s-a terezit cu un punm în spate de a rămas fără respirație. Învățătoarea, spune

eleva, când colegii s-au dus să o întrebe de ce plânge a spus: „lăsați-o dragă în pace că-și revine ea”. Eleva a ajuns la dispensarul din comună, medicul de familie depășit de situație i-a recomandat mamei să o ducă la urgențe, la Balș.

Eleva a doua zi nu s-a putut ridica din pat, deci nu a mai ajuns la școală, dar nici nu vrea să ajungă curând pentru că îi este frică. Micuța mai are o „experiență” din trecut când a fost sechestrată în clasă de un părinte pentru alte neînțelegeri. Povestea este mult mai lungă și așa cum spuneam nu putem să o evidențiem pe toată aici, dar părinții nu mai pot răbda și spun că nu știu cui să se mai adreseze că nimeni nu -i bagă în seamă.

Elevul care dezbracă copiii

Părinții cu care am purtat discuții ne-au explicat că există în școală un elev care are apucături sexuale. Din senin, când prinde câte un coleg, îi dă pantalonii jos și face în fața lui tot felul de gesticulări cu tentă sexuală. Mama elevului care a avut parte de un astfel de tratament, ne-a spus că profesorii știu, iar copiilor, când se duc să ceară ajutor, li se spune să treacă în bancă și să-i lase, lucru confirmat și de micuț.

În urma discuțiilor purtate, în încercarea de a afla de ce trebuie să sufere elevii pentru neînțelegerile pe care le are cu primarul, am observat că aceasta suferă de o foarte mare comoditate atât în exprimare, cât și în comportament.

Roșu Simona – director școală

„A venit, a căsunat pe mine (n.r. tatăl fetiței lovite). Am martori cum a venit și a țipat și a urlat la mine. Nu cred că eu sunt responsabilă de modul în care vin copiii la școală cu anumite comportamente de acasă. Avem copii cu diferite moduri de comportament și avem foarte multă răbdare, dar credeți-mă eu am fost astăzi (miercuri 27 noiembrie ) și am întrebat acolo, fata a început (este în clasa a treia), ea l-a lovit pe un coleg și el a ripostat. Dumnealui este tot timpul nemulțumit. A venit și mi-a reproșat că nu iau eu măsuri. Eu nu pot să prevăd anumite acțiuni ale copiilor. Părinții vin cu tot felul de atitudini. Putea să vină să vorbească frumos. Eu sunt curioasă dacă s-a dus cu fetița la urgență, ce s-a făcut sau ce s-a întâmplat. Dar cine v-a spus dumneavoastră, eu trebuie să aflu…”.

Tatăl fetiței lovite – i-am făcut plângere…

„Eu veneam acasă, dar Dumnezeu m-a făcut să opresc, nu am știam nimic Am fost de nenumărate ori la Vâlcea (n.r. la Inspectoratul Școlar) și mi-a spus că nu au ce le face că sunt angajați pe pile. Deci fata mea a fost sechestrată de o persoană în școală, iar copilul acelei persoane acum îi dezbracă pe copii în toaletă și se pune pe ei și directoarea nu știe nimic. Cum să facă așa ceva, unde am ajuns, cine suntem până la urmă? M-am dus acolo să spun ce se întâmplă și îmi spune doar că sunt angajați politic și nu au ce le face și directoarea și toți. Mie și la soție, mi-a spus în față – cine? – Adina Dobrete. Adică mă duc cu problema copilului, că eu am dat-o pe femeia asta în judecată (n.r. pe mama elevului care dă pantalonii jos la copii și i-a sechestrat fata în școală), i-am făcut plângere și la directoare… cum să nu fiu revoltat, când am găsit-o pe doamna directoare cu acel copil lângă ea, fain frumos, și râdea și copilul meu să-l duc la spital. Când îți fac plângere, vin și îți spun mereu ce se întâmplă la școala și dumneata îmi spui că sunt puși politic….

Întrebat dacă are dovezi în cele afirmate și anume, că acel elev agresează alți elevi dându-le pantalonii jos, tatăl a spus că ne duce acasă la elevul agresat.

Mama fetiței lovite

„Mama băiatului agresat îmi aduce mie lapte. Și mi-a spus, uite trebuie să mă duc la Poliție să fac plângere că un alt elev mi-a lăsat băiatul în fundul gol și a început să-i facă…toți copiii îi dezbracă acolo în clasă și toți copiii trebuie să se uite la el, adaugă eleva lovită. Vedeți de ce sunt agresiv, că m-am dus de atâtea ori și nimic. I-am spus, v-am făcut și scris, v-am făcut și la Poliție, am venit și am vorbit și omenește…câtă omenie să mai am și eu în mine…copilul meu nu vine la școală să sufere sau vine să învețe carte…adaugă și tatăl.

S-a întâmplat de două ori până acum. Când a fost sechestrată și ieri când un copil i-a dat cu pumnul în spate și fata a leșinat, i se încleștase și gura și nu mai avea aer, copiii grămadă pe ea că s-au speriat, i-au dat apă, îi spun doameni și doamna spune lăsați-o în pace că-și revine ea. În ziua când s-a întâmplat, un învățător nu a fost la școală și elevii lui au fost supliniți de învățătoarea fetii. Învățătorul are clasa a III-a și învățătoarea are clasa a IV-a. Pe fetiță a lovit-o băiatul din clasa a III-a. Cei doi învățători sunt soț și soție. Soțul meu venea de la Bălcești și a zis să ia și fata acasă că ploua foarte rău. Când mi-a adus fata acasă, fata plângea îi era foarte rău, am luat repede băiatul și m-am dus repede la circă. Doctora a masat-o în zona unde a fost lovită și a zis că nu e de ea și să mergem la Balș. M-am dus acolo, a pus fata pe aparate, începuse să mai respire, dar că trebuie să merg cu ea la Craiova să-i fac o radiografie. O doare spatele foarte rău, este umflată, nu s-a dus la școală azi că nu a putut să se dea jos din pat. Când mi-a adus soțul fata acasă, vă spun, era mai mult leșinată, nu știam unde s-o apuc. Am fost de urgență cu ea la Balș și apoi ne-au trimis la Craiova. Am venit cu ea acasă i-am dat un nurofen, am masat-o cu o cremă pe care ne-a recomandat-o doctorul.

Fetița lovită

M-am dus la o colegă să pictăm și ea stă în ultima bancă lângă perete, el a trecut pe lângă perete și mi-a dat cu pumnul în spate și a fugit.

Copilul agresat

M-a dezbrăcat în fundul gol și a început să mă coțăie. M-a dezbrăcat la ora de sport, în curtea școlii, toată clasa era pe lângă mine, nu știu dacă m-au văzut, profesorul era de vorbă cu o femeie.

Câteodată îi mai spun copiii, știe, dar nu mereu…bate toții copiii…toți părinții se plâng, dar degeaba…bate toată școala…profesorii nu suflă în fața lui…nu duc copilul la școală să vină bătut sau mai știu eu cum, mai adaugă părintele.

Primarul spune că nu se poate discuta cu directoarea și au căutat o mediere chiar și la prefectură, ISJ știe în totalitate, dar singura care a venit aici și a făcut o evaluare a fost Adina Dobrete, dar „a făcut o evaluare care e în coadă de pește”, adică să o scoată pe directoare bine.

Andra Bica – ISJ Vâlcea

„Cea mai mare problemă, din punctul meu de vedere, este relația dintre Primar și directoare. Au procese pe rol și se reclamă peste tot. Vom dispune un control. Nu am primit nici o sesizare la Inspectorat, de la Laloșu, cu privire la aceste aspecte. Vom sesiza oficial Protecția Copilului, dar undeva în legea educației se specifică clar: profesorul are obligația de a anunța Protecția Copilului – DGASPC – dacă acel copil trăiește într-un mediu bolnav. Tu ca și cadru didactic ai obligația să anunți P.C. Mai mult, pentru că aceste fapte se întâmplă la școală sunt vinovați și ei, profesorii”.

Deși există o circulară remisă de ISJ pentru a anunța în maximă urgență astfel de probeleme, directoarea evident a ascuns acest aspect față de instituția care-i plătește salariul.

Și uite așa, avem doi adulți, tari ca pietrele, care nu ajung la un consens, dar din care cineva are de suferit și aceia nu sunt alți adulți, ci sunt elevii. Da, elevii au de suferit pentru că directoarea școlii este genul de om care nu se apleacă, dar vrea ca toată lumea să o ridice, atunci când cade. Vrea ca toată lumea să-i aducă ce i se cuvinte fără ca ea să facă un minim de efort. Edilul spune: „a venit și a bătut cu pumnul în masă spunând că trebuie să se facă cum vrea ea și punct”.

Așteptăm cu real interes raportul în urma controlului dispus de ISJ. Până atunci vom încerca să monitorizăm situația., dar vom reveni și cu alte detalii într-un alt articol despre condițiile în care învață copiii din comuna Laloșu.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.