974 total views

Teatrul Municipal „Ariel” Râmnicu Vâlcea participă la Festivalul Internațional de Teatru FESTIS, ediția a V-a, cu one-woman-show-ul „Valoroasa actriță fără teatru”. În acest context, sâmbătă 9 octombrie 2021, începând cu ora 18.00, la Cinema „Geo Saizescu”, prezintă spectacolul „Valoroasa actriță fără teatru” de Mircea M. Ionescu, regia și scenografia Alin Holcă, coregrafia Mălina Andrei.

La invitația Teatrului Național „SATIRICUS I. L. Caragiale” din Chișinău, Republica Moldova, Teatrul Municipal „Ariel” Râmnicu Vâlcea va participa la Festivalul Internațional de Teatru FESTIS, ediția a V-a cu acest one-woman-show, având-o în distribuție pe actrița Cătălina Sima. Spectacolul va fi prezentat publicului în deschiderea festivalului, în data de 11 octombrie, începând cu ora 20:00, la Sala Mică. (sursa: https://festival2021.satiricus.md/spectacole/8-valoroasa-actri-f-r-teatru)

Festivalul Internațional de Teatru FESTIS se va desfășura în perioada 11-21 octombrie 2021,  iar la ediția din acest an sunt invitate să participe 30 de teatre din Republica Moldova, România, Georgia, Bulgaria. Tema festivalului din acest an este „REZISTĂM PRIN TEATRU”. Pe scenele și în holul Teatrului Național „Satiricus I.L.Caragiale” vor avea loc trafiționalele prezentări de spectacole, whorkshop-uri, lansări de carte, conferințe de presă, seminare etc. Evenimentul este susținut de Institutul Cultural Român Mihai Eminescu și se va desfășura sub patronajul Primarului General de Chișinău. FESTIS constituie un eveniment cultural, un veritabil pod de teatru și de simțire artistică. Accentul principal va fi pus pe cunoașterea reciprocă a creatorilor de teatru. Se vor întruni numeroși cronicari și critici de teatru, regizori, dramaturgi, scenografi din Republica Moldova, România, Franța, Ucraina, Rusia, Bulgaria, care vor ține prelegeri pe diverse teme.

„Am încercat să povestesc câteva (scene) întâmplări sau istorii pe care le-am auzit în culisele teatrului românesc în perioada post-decembristă (1990 – până în prezent). Acest spectacol este dedicat actorului de gen feminin. Probabil nu am reușit așa cum îmi doream, dar cu siguranță tot ce am încercat să povestesc aici, întâmplător… se întâmplă cu adevărat”, susține regizorul Alin Holcă.

„Monodrama „Valoroasa Actriță fără Teatru”, cred că va avea destinul altui One woman show de-al meu, „Pușlamaua de la etajul 13”! Piesă montată în 13 teatre din cinci țări și plimbată prin lume, din America la Chișinău, Sofia și București, de la Roma în Elveția, Polonia și Belarus. Îmi clădesc această speranță pe textul actual, foarte acid, pe setea de nobilă idee, moderne sensuri și semnificații a lui Alin Holcă, și jocul magic al Cătălinei Sima, „Valoroasa Actriță cu… Teatrul bun în sânge”!……Omagii, Teatrul „Ariel”!”, adaugă si dramaturgul Mircea M. Ionescu.

„Valoroasa actriță fără teatru”, este o piesă care merită văzută! Prezentă în sală, cândva nu demult, am fost impresionată de rolul pe care Cătălina Sima l-a putut interpreta. Vă asigur că nu este un rol deloc ușor, iar altei actrițe din acest teatru municipal nu cred că i s-ar fi potrivit. De exemplu, Anca Olteanu!, cu toate că mi-aș dori foarte mult să o văd jucând singură într-un rol exact ca acesta! De fapt, am asistat la un spectacol de excepție care a pus în scenă trăirile unei femei care se confruntă cu realitatea crudă, o realitate cu care ne confruntăm fiecare dintre noi, zi de zi! Regizorul Alin Holcă a ținut să aducă în atenția spectatorilor un rol bine jucat de Cătălina Sima, dar care ne arată cum femeia din zilele noastre se chinuie să treacă de la un job la altul, cum își pierde locul de muncă pentru că nu acceptă „dezechilibrul”, dar până la urmă făcând un sacrificiu trecând inclusiv prin umilință…

Cătălina Sima este o actriță care dă valoare acestui mic teatru local, prin profesionalism, curaj și răbdare! Cu toate astea, este o actriță persecutată de un neghiob ce-și spune manager – Popescu Gabriel și de o parvenită care se vede „manager”, în locul neghiobului, – Anca Olteanu!

dexonline – neghiob – persoană cu minte mărginită, care pricepe greu un lucru și acționează fără judecată, dar cu judecata altora, adaug eu!

dexonline – parvenită – persoană ajunsă la o bună situație materială, politică sau socială fără merite deosebite, fără muncă, prin mijloace neoneste!

Succes, Cătălina Sima! Luni 11 octombrie, la Chișinău!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.