41 total views

Tehnologie nazistă, apartheid şi imami iranieni, din ingredientele celei mai mari investiţii străine din SUA

Tehnologie dezvoltată de nazişti pentru a alimenta tancurile armatei, experienţă din timpul apartheidului din Africa de Sud şi o contribuţie mică a imamilor iranieni, toate acestea sunt ingredientele uneia dintre cele mai importante şi improbabile poveşti de afaceri americane a ultimului deceniu. Este vorba despre compania-gigant sud-africană Sasol care s-a angajat în SUA la ceea ce pare a fi cea mai mare investiţie făcută de o companie străină din istoria americană, scrie The Wall Street Journal (WSJ).

Sasol construieşte un complex energetic de aproximativ 1.220 de hectare în apropierea lacului Charles din Louisiana cu investiţii estimate la circa 21 de miliarde de dolari. Preţul mic al gazelor naturale americane dar şi infrastructura ideală pentru industria petrochimică din zona Golfului Mexic par a fi principalele elemente care au atras această investiţie.

Compania din Johannesburg intenţionează să folosească în SUA procesul de cracare a gazului în derivate şi etilenă, o substanţă chimică primară utilizată la producerea plasticului şi a ambalajelor alimentare. Cu ajutorul tehnologiei Fischer–Tropsch dezvoltată în 1925 de doi germani, care presupune transformarea gazului natural în combustibili lichizi, Sasol pregăteşte debutul comercial al GTL (gas to liquids) în SUA iar statul Louisiana, nerăbdător ca Sasol să finalizeze mai repede proiectul, este pregătit să intervină cu subvenţii de două miliarde de dolari. Sasol şi Royal Dutch Sell sunt singurele companii care dispun de facilităţile necesare şi tehnologia comercială care permite o astfel de conversie.

Amplul proiect va prespune închiderea a 26 de drumuri publice, achiziţionarea a 883 terenuri publice şi angajarea a 7.000 de muncitori. Aproximativ 100 de camioane în plus vor circula în fiecare zi după finalizarea complexului în condiţiile în care investitorii au început deja construcţia unui complex în zona lacului Charles care să gazduiască temporar 4.000 de angajaţi. În SUA preţul gazelor naturale a scăzut foarte mult din cauza introducerii unei noi tehnologii care are la bază exploatarea gazelor de şist prin tehnologia fracturării hidraulice.

Un număr de 66 de proiecte în valoare de aproximativ 90 de miliarde de dolari se vor dezvolta în următorii cinci ani în Louisiana, potrivit informaţiilor unei asociaţii industriale din Baton Rouge, capitala Louisianei.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.