….un profesionist al mediului, fiind fost președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, fost comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu, fost membru al Consiliului Județean Harghita și lista se pare că ar putea continua. Discuția neoficială purtată cu acesta, chiar în biroul de la etajul 1 al administrației vâlcene, din strada Remus Bellu, ne-a lăsat cu impresia că Abos promite multe, mai ales că peste 80% din personal îl cunoaște, mulți fiindu-i șefi. Acum, roata s-a schimbat și el devine șeful lor. Totuși, prietenii noștri din „Apele Române” ne asigură că „este o numire ok, omul este din interior, știe meserie, îl cunosc personal, e un om fain și mă bucur pentru el”, ne transmite O. – un alt profesionist de marcă al acestei structuri din domeniul public al statului.
Așadar, astăzi a fost instalat noul director general al ABA Olt – Abor Gabriel – care are nevoie de câteva zile de acomodare, după care promite că ne va sta la dispoziție cu mai multe detalii. Nu avem cum să nu-i urăm bun venit, asigurându-l de tot sprijinul nostru. În același timp, ne dorim ca dumnealui să bifeze un management performant, pentru că în ABA Olt problemele se țin lanț, iar noi primim informații de fiecare dată când ceva nu este ortodox. Să nu uităm că foarte mulți balastieriști extrag nisip și pitriș din râuri, își fac bazine piscicole fără autorizațiile obligatorii pe care ar trebui să le dețină de la ABA/SGA/ANRM. Concret, majoritatea societăților cu profil de activitate exploatare agregate minerale nu dețin acte de reglementare și nu respectă prevederile autorizației de gospodărire a apelor, pentru extragerea de asemenea materiale de construcție din afara „perimetrului autorizat”.
„Timpul de Vâlcea” a semnalat multe din aceste derapaje administrative, unele având un final nedorit pentru agenții economici implicați în activități din domeniul apelor. Extragerea necontrolată de materiale din albiile râurilor, ne spun profesioniștii, poate avea efecte catastrofale.