210 total views

Alegerile generale, din iarna lui 2008, au instalat la conducerea României o alianţă pe care puţini o considerau posibilă, PDL-PSD. Artizanul acestei alianţe a fost nimeni altul decât preşedintele Traian Băsescu, care se şi vedea cârmuitorul României pe următorii 20 de ani.

Instalându-l la carma guvernului pe omul său de încredere Emil Boc, Traian Băsescu spera că PSD-ul va fi motorul ce-l va ajuta să revigoreze un PDL obosit de cei doi ani de opoziţie (2006-2008). Coabitarea celor două partide nu a fost în nici un moment lejeră, psd-iştii nemulţumindu-se cu poziţia de “vioara a doua”. Şi uite aşa, în septembrie 2009, PSD-ul pleacă de la guvernare lăsându-l pe Traian Băsescu să susţină guvernarea PDL cu o alian-ţă formată din PDL-UNPR-UDMR. În această perioadă, Traian Băsescu dădea asigurări pe toate posturile de televiziune, că România nu va fi atinsă de efectele crizei mondiale care începeau să-şi facă simţite efectele atât în SUA, cât şi în Europa.

Printr-o mişcare neinspirată, Traian Băsescu amanetează viitorul naţiunii române şi împrumută de la FMI, colosala sumă de 20 miliarde de euro. Pentru cei care nu-şi dau seama de imensitatea acestei sume, le spunem că Nicolae Ceauşescu a împrumutat în 1972, 12 miliarde de dolari, tot de la FMI, cu care a industrializat această ţară.

Traian Băsescu a reuşit într-o singură noapte să dubleze datoria externă a ţării şi să anuleze pe foarte mult timp şansele acestei ţări de a deveni competitivă din punct de vedere economic. În plan guvernamental, Traian Băsescu s-a erijat în fapt şi în prim ministru, Emil Boc fiind de fapt, un vajnic “iezmen”. Din această cauză, Emil Boc a fost prim ministru la nu mai puţin de opt guverne, în perioada 2008-2012, toate aceste guverne fiind creaţia interesului unui singur om, Traian Băsescu. La 6 mai 2009, inevitabilul s-a produs.

La orele 18.30 ( ce dragă îi este preşedintelui această oră), Traian Băsescu i-a anunţat pe români că sunt diminuate cu 25% salariile bugetarilor, sunt anulate toate premierile bugetarilor şi sunt reduse pensiile cu 15%. Se naşte o întrebare: cum au putut românii să voteze un asemenea specimen, care în decembrie 2009, cu ocazia câştigării pentru a doua oară a mandatului de preşedinte, promitea românilor că nu vor fi afectaţi de criză, iar dupa şase luni, cu un cinism înfiorător, acesta le anunţă diminuarea câştigurilor salariale. Şi măsurile impopulare nu s-au oprit aici. Au fost tăiate pensii medicale, au fost anulate ajutoare de stat, toate aceste măsuri fiind îndreptate împotriva păturilor sociale cele mai defavorizate.

Iar în acest timp, clica lui Traian Băsescu aduna ban după ban, clădindu-şi averi colosale ( Elena Udrea, Adriean Videanu şi alţii…). Din păcate, în această perioadă opoziţia s-a coagulat mai greu. DNA-ul a reuşit să finalizeze o serie de dosare de corupţie, care au privit o serie de capi ai PSD-ului şi ai PNL-ului. Opoziţia s-a unit în februarie 2001, când PSD-ul şi PNL-ul, prin vocea celor doi preşedinti Victor Ponta şi Crin Antonescu, au anunţat crearea structurii politice denumită USL. Degeaba a încercat Traian Băsescu să mai salveze conducerea PDL-ului aruncându-l în luptă pe fostul şef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, în funcţia de prim ministru, cu un guvern alcătuit din purtătorii de genţi ai foştilor miniştri pdl-işti din guvuvernele Boc de la unu la opt.

După 72 de zile, cea mai scurtă guvernare din istoria României, a fost răsturnată prin schimbarea majorităţii parlamentare în favoarea USL, odată cu trecerea parlamentarilor UNPR şi UDMR alături de cei ai USL. Şi astfel, la 12 mai 2012, România avea un nou guvern total nefavorabil preşedintelui Traian Băsescu, care în scurt timp şi-a mai pierdut “trei aghiotanţi”: pe şeful Senatului, Vasile Blaga , pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Alma Anastase şi pe titularul postului de avocat al poporului.

Traian Băsescu a reacţionat la această schimbare democrată prin încălcarea constituţiei şi din această cauză a fost suspendat de către Parlament pentru a doua oară. Cred că Românii îşi mai aduc aminte de chipul desfigurat de frică al lui Traian Băsescu, căruia nu-i venea să creadă că pierde puterea printre degete. Numai că, ce nu ştiau românii, era că Traian Băsescu avea “stăpâni” puternici , iar noul guvern al premierului Victor Ponta a primit de la Bruxelles, direct de la preşedintele Comisiei Europene, popularul Jose Manuel Barroso şi de la Comisarul pentru Justiţie, populara Vivien Raiding, o lista cu 12 “porunci , una din ele referindu-se şi la păstrarea lui Traian Băsescu la Cotroceni.

Democraţia română a cunoscut astfel o lovitură în plin, cei de la Bruxelles nereuşind în nici un momet să le explice românilor ce a însemnat acest amestec. Şi uite aşa, Traian Băsescu a rămas la putere până în 2014 deşi, 7,7 milioane de români au votat în 29 iulie, să plece acasă. Probabil că istoricii îi vor atribui domnului preşedinte Traian Băsescu locul său cuvenit în istorie, dar românii îl vor asemui întotdeauna cu un personaj ce le-a adus sărăcie şi deznădejde.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.