Ce plătim exact în fiecare lună la factura de curent?!

Factura la energie pe care o plăteşte un apartament în Bucureşti, cu un consum mediu lunar de 200 kWh, este cu 35% mai mare acum decât în 2009, cel mai important element de cost fiind tariful pentru distribuţia energiei care reprezintă aproape o treime din suma totală.

Serviciul de distribuţie, adică transportul energiei prin reţeaua de electricitate, costă chiar mai mult decât energia propriu-zisă, potrivit datelor transmise de Enel România, compania care asigură serviciul de distribuţie şi furnizare a energiei pentru Bucureşti. Enel este cel mai mare distribuitor privat de energie din România şi acoperă regiunile Banat, Dorbogea şi Muntenia Sud.

La final, cu toate taxele incluse, un apartament din Bucureşti plăteşte acum 117,9 lei pe lună pentru un consum de 200 de kWh, în timp ce în 2009 factura este de 87,2 lei.

Din cei 117,9 lei, 36,5 lei se duc pe distribuţie, 34,9 lei se duc pentru energia propriu-zisă, iar 21,6 lei se duc pe TVA, acestea fiind cele mai importante elemente de cost.

Certificatele verzi şi cogenerarea reprezintă în total circa 10 lei, adică 8,4% din factură.

zf.ro