1,060 total views

Am hotarat sa scriu acest articol pentru a prezenta publicului un aspect trist pe care l-am trait de curand, privind asa zisa MEDIERE.

In viata de zi cu zi, ne luptam cu problemele curente, cu grija platii obligatiilor pe care le avem in societate, dar uneori si cu unele litigii care apar, vrem nu vrem, unele sustenabile, altele doar din rautatea sau invidia unor persoane. Din popor se spune ca “Dacă n-ai duşmani înseamnă că n-ai nici valoare!”

Mai nou, din luna august anul trecut se aplică sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată a unei persoane, dacă nu se parcurge procedura prealabilă asupra avantajelor medierii. Ce presupune concret această problemă? Legea prevede cu caracter imperativ parcurgerea procedurii de informare asupra medierii. Persoanei i se explică avantajele medierii, costurile şi timpul de soluţionare, comparativ cu cele ale unui proces. Conform legii, dovada participării la şedinţa de informare se va face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Pe de altă parte, dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare ori nu se prezintă la data fixată, se întocmeşte un proces-verbal, care se depune la dosarul instanţei.
Legea mai prevede ca medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă cu ajutorul unei terţe persoane specializate, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor. Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.
Din experienta traita de mine, la mediatorul valcean LUMINITA FLORICA cu sediul in Rm. Valcea, str. Calea Lui Traian, nr. 134, et 1, cam 6, a rezultat o situatie cu totul iesita din cadrul legal si obligatiile pe care le are un mediator.
Pe langa faptul ca nu dispune de conditii de primire a clientilor, o camera mica, fara sala de asteptare, fara scaune pentru parti (am stat 6 persoane, aproape doua ore in picioare intr-o camera de aprox 12,00 mp), dosare imprastiate prin toata camera inclusiv pe podea, aceasta persoana a fost partinitoare cu partea reclamanta. La prima sedinta, partile am convenit cateva solutii pentru a evita ajungerea in instanta, drept pentru care mediatorul a propus o noua sedinta de mediere pentru analiza acestora. La urmatoarea sedinta am fost surpins ca doamna mediator LUMINITA FLORICA, tocmai pleca de la birou cand noi am ajuns. S-a intors deranjata afirmand ca nu credea ca vom reveni pentru ca ea si-a facut treaba si actiunea poate fi introdusa in instanta de catre partea reclamanta. Care treaba ati facut-o doamna MEDIATOR ? Ce ascundeti de fapt ? Care este medierea pe care o faceti ? Pentru ce ne-ati mai chemat la aceasta a doua intalnire daca ati hotarat dvs deja ce trebuie facut ?

 

Mai mult decat atat, dupa ce am dorit sa fac unele observatii la procedurile de intocmire a documentelor, s-a deranjat si mai mult ridicand tonul la mine si afirmand ca poate am fost influentat de catre sotia mea cu aceste observatii, ca poate o fi si ea vreaun jurist ! De unde si pana unde doamna MEDIATOR ? Nici macar nu o cunoasteti pe sotia mea, nu este problema dvs ce pregatire are, si nu aveti nici-un drept sa ne jicniti ! Gestul dvs. nu face decat sa aduca o grava atingere probităţii profesionale precum si incalcarea normelor de etică şi deontologie profesională. Ati demonstrat deasemenea ca ati fost de partea reclamantului si ati impiedicat incercarea naostra de a ajunge la o solutie, in acest fel încălcand obligaţia de confidenţialitate, imparţialitate şi neutralitate.
In aceste conditii am hotarat parasirea acestui asa zis CABINET, si am propus partilor si avocatului acestora sa ne intalnim in alt loc in vederea gasirii unei solutii amiabile.
In aceste conditii ma intreb : este acest act normativ “LEGEA MICII REFORME IN JUSTITIE” asa cum legiuitorul a numit-o ? sau este doar o exceptie a unei persoane care nu face onoare CONSILIULUI DE MEDIERE ? Pentru ca daca mai exista si alte exemple de acest fel, am putea trage concluzia ca aceasta nu este decat un fîs, si o noua forma prin care oamenii sunt pusi pe drumuri.
Personal, nu voi mai merge vreodata la o astfel de formalitate, voi gasi alte solutii atunci cand situatia o va cere.

Mircea Stănculescu, Consilier Local Călimăneşti

 

Distribuie

Un comentariu

  1. Sunt peste o suta de mediatori autorizati in judetul Vâlcea.Tabloul mediatorilor autorizati se găsește pe http://www.cmediere.ro, precum și în holul instanțelor și la autoritășile publice. Puteți selecta un mediator neavocat, deasemenea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.