950 total views

În zilele de 8 şi 9 noiembrie 2013, Partidul Social Democrat a organizat o serie de acțiuni în cadrul Consiliului Național anual – Atelierele Viitorului, ediția a III-a, Comitetul Executiv Național, Liga Aleşilor Locali şi Reuniunea Consiliului Naţional al PSD.

Senatorul Laurenţiu Coca, a prezentat în cadrul Consiliului Naţional al PSD, la atelierul “Statul Social Responsabil, Muncă și relația cu Sindicatele”, următorul material:
Prin întâlnirea de astăzi dorim să aprofundăm domeniul Politicilor sociale în viziunea și practica politico-guvernamentală a Partidului Social Democrat. Unul din lucrurile evidente pe care l-am perceput mai bine de la precedentele noastre dezbateri care au avut loc în partidul nostru pe această tematică socială a fost acela că o îmbunătăţire semnificativă a politicilor sociale se poate realiza doar în contextul unei strategii sau plan de investiţii pe trmen lung și cu un aport consistent la crearea de valoare, care duce la locuri de muncă mai multe și mai bune și, în cele din urmă, la creșterea prosperităţii oamenilor.
Din aceste considerente doresc să apreciez inţiativa Președintelui partidului nostru și Prim Ministru al Guvernului României, Domnul Victor Ponta de a prezenta în luna iulie anul curent un ambiţios “Plan Naţional de Investitii Strategice și Creare de Locuri de Muncă”.
Deși eu cred că tuturor ne este clară legătura dintre mersul economiei și beneficiile sociale sau bunăstarea oamenilor, iar investiţiile făcute inteligent constituie unul din factorii cei mai importanţi de dezvoltare economică, vedem că în viaţa noastră politică și civică, atunci când se pune problema implementării unor obiective investiţionale, ne întâlnim cu reacţii dintre cele mai greu de explicat și de acceptat. Oamenii, vor salarii mărite, pensii indexate și plătite la timp, stat social cu învăţământ și sistem medical avansate, stat care să protejeze categoriile defavorizate dar, când să dezvoltăm mediul de afaceri, inclusiv prin investiţii de valorificare a resurselor ţării se opun și instigă la revoltă împotriva celor care le promovează sau care doresc să bage bani în economia reală. Dacă putem întelege că filozofia unora, că lipsa de informaţie pertinentă pot impinge oamenii de rând pentru un moment într-o atitudine sau direcţie greșite, în cazul politicienilor problema responsabilităţii se pune în termeni mult mai exigenţi. Ca să fiu mai explicită, participarea la guvernare cu politicieni care se opun dezvoltării economice a ţării, creării locurilor de muncă, prin care să realizăm politici sociale de conţinut devine impracticabilă. Eu pot să trec peste criticile întemeiate și neîntemeiate pe care partenerii noștri de guvernare ni le adresează și să-i înţeleg, dar nu cred că putem guverna eficient. La sfărșitul mandatului când ne vom duce din nou în faţa electoratului ar tebui să avem rezultate performante de guvernare, dar aceste nu se vor realize dacă ni se pun piedici din interior la realizarea obiectivelor strategice de investiţii și creare de locuri de muncă. Să nu uităm că ne aflăm în momentul în care Uniunea Europeană acordă prioritate absolută angajării, mai ales a tinerilor, din statele membre!
Să nu vă reţin prea mult, consider că partidul nostru social democrat ca partid favorabil dezvoltării economice și modernizării României, adept al statului social și promotor al unor politici sociale de succes se găsește în prezent în faţa a două probleme urgente: una, să pornească hotărât la pregătirea aplicării planului naţional de investiţii strategice cu parteneri care doresc acest lucru. Cred că este cazul ca partidul nostrum să dea un mesaj clar în această chestiune. A doua, să adopte o strategie de comunicare cu publicul și comunităţile care au o implicare în implementarea unuia sau altuia din obiectivele de investiţii.
În final, consider că am participat la o dezbatere consistentă, reușită, de la care am reţinut multe idei și sugestii care, odată aplicate, vor schimba în bine politicile sociale ale partidului nostru și ale guvernului pe care acesta îl susţine.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.