Sinteza saptamanii 23 – 28 februarie 2013

S─âpt─âm├óna 18 -24 februarie s-a ├«ncheiat cu un eveniment tragic care a umbrit S─ârb─âtoarea Dragostei la rom├óni. ├Än noaptea de Dragobete, cinci tineri cu v├órste ├«ntre 17 ┼či 27 de ani au pierit ├«ntr-o clip─â dup─â ce ma┼čina ├«n care se aflau s-a ciocnit cu duba cu care circula c├ónt─âre┼úul de hip-hop Grasul XXL. Poli┼úi┼čtii de la Rutier─â au fost ┼či ei impresiona┼úi ┼či spun c─â nu au mai avut astfel de evenimente tragice pe drumurile din jude┼ú de aproape 10 ani ┼či sunt hot─âr├ó┼úi s─â creasc─â num─ârul ac┼úiunilor de prevenire. Accidentul s-a produs la intrarea dinspre Ramnicu V├ólcea ├«n C─âlim─âne┼čti, ├«ntr-o curb─â. Ga┼čca de prieteni se ├«ntorcea de la o petrece ┼či, dup─â cum se precizeaz─â ├«n raportul medico-legal, ┼čoferul, un t├ón─âr de 27 de ani din Berisl─âve┼čti, consumase ceva alcool ├«nainte s─â se┬á s─â se urce la volan. Legi┼čtii i-au g─âsit la autopsie o alcoolemie de 0, 10 la mie ├«n s├ónge. ├Än plus, t├ón─ârul circulase ┼či cu vitez─â, astfel c─â ├«n curb─â, din cauza carosabilului umed, a pierdut controlul volanului ┼či a ajuns de-a latul┬á drumului, pe contrasens de unde venea, regulamentar, duba in care se afla rapperul Grasul XXL.┬á C├ónt─âre┼úul ┼či cei doi prieteni care ├«l ├«nso┼úeau au ajuns la spital cu multiple traumatisme care nu le-au pus ├«ns─â via┼úa ├«n pericol.

Ziua de luni a ├«nceput ├«ns─â sub auspicii mai bune. Prezen┼úa Elenei Udrea la V├ólcea ├«n diminea┼úa zilei de duminic─â nu putea trece neobservat─â, iar ecourile ├«n pres─â nu au ├«nt├órziat s─â apar─â mai ales c─â fostul ministru al turismului ├«n cabinetul Boc a f─âcut un tur de for┼ú─â prin R├ómnicu V├ólcea. Mai ├«nt├ói a dansat la nunta fostului vice, Cosmin Constantinescu, dup─â care a vorbit ├«n fa┼úa a peste 200 de membri ai PDL V├ólcea pe care a ├«ncercat s─â ├«i conving─â c─â ea e ÔÇ×cel mai bun produs al PDLÔÇŁ ┼či singura care poate conduce ├«n acest moment partidul: ÔÇ×Consider c─â Partidul Democrat Liberal are nevoie de un om cu energie, de un om care ├«┼či dore┼čte s─â conduc─â partidul, s─â fac─â cu adev─ârat opozi┼úie, s─â vin─â cu idei noi pentru electoratul partidului, s─â vin─â cu o reform─â pentru┬á membri PDL ┼či un om care poate s─â se bat─â credibil cu actuala putere.ÔÇŁ

Mar┼úi, magistra┼úii Judec─âtoriei R├ómnicu V├ólcea au anun┼úat c─â suspend─â procesele timp de o or─â fiind nemul┼úumi┼úi de plenul Consiliul Superior al Magistraturii care ├«nt├órzie s─â ia o decizie ├«n ceea ce ├«i prive┼čte pe judec─âtorii Cristi Danile┼ú ┼či Alina Ghica, de┼či au trecut 30 de zile de c├ónd au trimis solicitarea de a-i revoca din func┼úie. Cei doi judec─âtori, candida┼úi la func┼úia de vicepre┼čedinte al CSM sunt acuza┼úi de colegii lor c─â prin ac┼úiunile pe care le-au ├«ntreprins┬á au ajutat un procuror, ├«n spe┼ú─â pe Oana Schmidt H─âineal─â, s─â ajung─â ┼čef la Justi┼úie. Demersul judec─âtorilor v├ólceni de a suspenda ┼čedin┼úele de judecat─â au fost urmate ┼či de alte instan┼úe de ┼úar─â, asta ├«n timp ce la Bucure┼čti, membrii CSM discutau despre excluderea celor doi magistra┼úi, ├«n final┬á deciz├óndu-se, cu 14 voturi pentru ┼či patru ├«mpotriv─â ├«n cazul lui Danile┼ú, ┼či cu 11 voturi pentru ┼či ┼čapte ├«mpotriv─â ├«n cazul Alinei Ghica, revocarea lor din func┼úia de membru al CSM.

Platforma chimic─â e ├«n continuare un butoi de pulbere. Miercuri ┼či angaja┼úii de la Uzinele Sodice Govora au dat ├«n clocot. Salaria┼úii au declan┼čat ac┼úiuni de protest, nemul┼úumi┼úi de patronatul polonez care i-a dus cu z─âh─ârelul vreme de mai multe luni, iar ei nu au ├«nc─â semnat un contract colectiv de munc─â, zeci de oameni sunt trimi┼či lunar acas─â f─âr─â salariile compensatorii negociate, iar drepturile salariale le sunt t─âiate. Oamenii a ie┼čit ├«n strad─â ├«nc─â de acum dou─â s─âpt─âm├óni s─â ├«i informeze pe ┼čefi c─â intr─â ├«n grev─â, iar ast─âzi s-au ┼úinut de cuv├ónt ┼či dup─â ce timp de dou─â ore au lucrat la doar 30 la sut─â din capacitate,┬á au trecut la huiduieli ├«n fa┼úa cl─âdirii administrative. R─âspunsul conducerii nu a fost ├«ns─â unul deloc pe placul lor, c─âci de┼či li s-au promis tichete de mas─â ├«n valoare de 750 de lei, impozabili, ├«n fiecare lun─â, ei sunt hot─âr├ó┼úi s─â continue. Polonezii le-au recomandat totu┼či s─â nu mai protesteze ├«n fa┼úa pavilionului central, ca s─â nu arunce fabrica ├«n aer, ┼či, ├«n plus, nici nu au motive, deoarece au salarii mari fa┼ú─â de ceilal┼úi angaja┼úi de pe Platforma chimic─â pe care le mai ┼či primesc la timp.

Joi, mult a┼čteptata vizit─â a ministrului Economiei, Varujan Vosganian la V├ólcea a fost anulat─â. Salaria┼úii ├«l a┼čteptau cu ner─âbdare pe ministeriabil ca s─â le dea un r─âspuns ├«n ceea ce prive┼čte decizia pe care a luat-o ├«n privin┼úa lor. R─âspuns au primit totu┼či, c─âci Vosganian a ┼úinut s─â informeze de la Bucure┼čti opinia public─â c─â ajutorul de stat pentru combinat nu va fi aprobat prea cur├ónd de Comisia European─â, ├«n cel mai fericit caz solu┼úionarea din partea Comisie pe aceast─â tem─â urm├ónd s─â fie dat─â ├«n var─â. Vosganian a mai precizat c─â p├ón─â pe 15 martie vor numi o nou─â conducere ┼či noi administratori speciali la Oltchim.