1,948 total views

….susținând că din 3775 de elevi care merită burse doar 153 au beneficiat de aceasta, după o selecție realizată de autoritatea vâlceană în mod ILEGAL

Asociația Vâlceană a Elevilor acționează în instanță pentru a doua oară Primăria Râmnicu Vâlcea pentru nerespectarea tuturor prevederilor legale privind acordarea burselor școlare. După 3 ani de absență totală, Primăria Râmnicu Vâlcea a reînceput să trateze elevii vâlceni așa cum se cuvine, respectiv în mod legal.

Astfel, pe primul semestru al anului școlar 2019-2020 elevii vâlceni au fost recompensați cu burse. Un lucru esențial de menționat este faptul că nu toți, ci doar o mică parte au beneficiat de aceste drepturi legale.

Art. 82 din Legea 1/2011 numește patru tipuri de burse ce trebuiesc oferite elevilor: burse de performanță, burse de merit, burse sociale și burse de studiu. În Municipiul Râmnicu Vâlcea, ultimul tip lipsește cu desăvârșire, deși există elevi care se încadrează în criteriile de acordare a acestei burse.

Ajungem și la bursele de merit. Conform criteriilor generale de acordare a burselor, stabilite de OMECTS nr. 5576/2011, de acest tip de bursă beneficiază orice elev cu media generală de peste 8,50 în anul școlar precedent. În Municipiul Rm. Vâlcea există 3775 de astfel de elevi. Din acest număr însemnat doar 153 sunt cei care au și beneficiat de bursa de merit fiind, evident, vorba despre o selecție realizată de autoritățile vâlcene în mod ilegal.

Noile criterii stabilite de Consiliul Local din Rm Vâlcea, anunță că elevii merituoși sunt doar cei cu media generală 10. De amintit este și faptul că aceste criterii ar trebui stabilite de Consiliile de Administrație din școli și respectiv licee, în niciun caz de Consiliul Local.

Astfel, este vădit ilegală stabilirea cuantumurilor burselor prin hotărâre de Consiliu Local, așa cum Consiliul Local Râmnicu Vâlcea a procedat la adoptarea HCL nr. 354/29.11.2019, prin care a stabilit drept criteriu pentru acordarea burselor de merit media generală 10.

Deși bucuria membrilor AVE și a elevilor beneficiari a fost una nemăsurată, nu putem trece cu vederea peste aceste încălcări ale legii. Dorim reintrarea integrală în legalitate a Primăriei Râmnicu Vâlcea.

Bursele sunt acordate în mod legal datorită efectului benefic pe care îl aduc cu ele: recompensă a eforturilor în cazul burselor de merit și performanță și respectiv sprijin în cazul celor sociale și de studiu.

Elevii care se regăsesc în criteriile OMECTS nr. 5576/2011 la categoriile burselor de merit și respectiv de studiu își merită, de asemenea, drepturile. Sperăm nespus că vom reuși reasigurarea acestor drepturi, chiar dacă autoritățile locale au ales să uite de ele.

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI VÂLCENE A ELEVILOR

AVE este unica asociație independentă de elevi din Vâlcea. Formată din elevi pentru elevi, AVE asigură protejarea drepturilor acestora, oferindu-le sprijin în rezolvarea problemelor privind sistemul de învățământ românesc. Cu ajutorul presei juridice, al implicării membrilor săi și prin colaborarea cu celelalte asociații din România, AVE reușește treptat sa obțină rezultate favorabile elevilor în ariile sale de acoperire: Igienă în Școli, Burse Școlare, Transportul Elevilor și Regulamentele Școlare.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.