1,091 total views

Ștefan Prală, directorul ABA Olt și Țigaret Gheorghe lămuresc existența „apei albe” de pe pârâul Govora despre care, într-o zonă vizibilă oricui, orice ar vedea și-ar pune întrebarea ce se întâmplă și de ce albul din pârâu îți „taie” vederea. Existența „apei albe” este dintotdeauna și se datorează unor depășiri de concentrație a clorului/varului pe care USG și Oltchim nu au unde să-l deverseze și fac acest lucru cu avizele SGA Vâlcea care monitorizează concentrația deversărilor. Cele două instituții au primit obligativități din partea ABA Olt, s-au conformat și plătesc miliarde pentru depășirea de concentrație care nu contaminează Oltul.

„Cele două instituții au contract cu noi, au aviz de Gospodărire a Apelor, le-am dat obligativitate, s-au conformat și ne plătesc nouă depășirea de concentrație. E doar pe o porțiune, exact unde îmi arătați, dar când intră în Olt se diluează, nu mai am probleme, dar pentru porțiunea asta îmi plătește conform legii o penalitate. Cu cât apa coboară către Olt deja se vede mai limpede, se deversează în canalul de fugă și apoi intră în lacul de acumulare Băbeni. Nu este o pronblemă de contaminare a Oltului, ci doar o debușare controlată și autorizată. Noi urmărim, se duc probe, e totul monitorizat, pe baza probelor le stabilim cu cât au depășit și în funcție de prag ei plătesc. Deci, cu cât poluarea e mai mică și plata e mică, poluarea e mare și plata e mare, iar asta e reglementat prin lege. Legea permite acest lucru. Deci ce se vede în zona nu este vina nici a agentului economic care face lucrarea în zona și nici a celor două instituții, pentru că au autorizații și avize pentru aceste depășiri care au loc și pe la Călimănești sau alte zone. Se încadrează în cele mai bune practici”, explică Prală și Țigaret.

Contaminare permisă de lege care aduce în conturile ABA Olt, lună de lună, miliarde de lei care se duc către diferite de lucrări. Că le intră bani în buget pe care îi reinvestesc în lucrări nu e rău, e chiar bine. Că legea permite contaminarea unor pârâuri și nu te scutește și de plată, asta nu înțelegem. Păi dacă te lasă să contaminezi să te lase și să nu plătești, nu? Nu așa ar fi normal? Poate cineva ar trebui să umble la „marea” lege care permite așa ceva și înțelegem că nu specifică și pentru ce concentrație depășită se poate plăti penalități sau până la ce concentrație e permis să nu plătești.

Ciudat!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.