1,149 total views

Am primit, în urma sesizărilor făcute către Garda de Mediu, răspunsurile soclicitate cu privire la încălcarea legislației de mediu de un operator economic, o persoană fizică și un UAT. Dacă primul răspuns l-am acceptat până la urmă așa cum l-am primit, deși, în opinia noastră, am văzut că este incomplet, al doilea răspuns fiind tot incomplet, ne face să reacționăm și cu privire la primul și la acesta. Pentru asta, începem prin a spune că acest articol este o sesizare către prefectul Florian Marin căruia îi solicităm public un răspuns cu privire la cele observate:

PENTRU DEZASTRU DIN IMAGINE RALUNIC LA BĂBENI NU A PRIMIT NICI O SANCȚIUNE

RALUNIC încalcă legea pe mediu la Bujoreni

Un privat din Bujoreni a dorit să-și facă o umplere pe o suprafață de teren, numai că fără avizele impuse de legislația în vigoare. Acesta este ajutat de șeful său, Răduca Nicolae, care îi aduce două camioane mari cu resturi din construcții și le golește pe suprafața de teren indicată de acesta. Cetățenii văd și sesizează organele cu drept de control care ajung la fața locului pentru verificări. În cele din urmă SC RALUNIC SRL este amendat de Garda de Mediu cu suma de 20.000 de lei și i se impune și eliminarea deșeurilor de pe terenul respectiv.

RALUNIC încalcă legea pe mediu la Băbeni, după doar 2 zile

Primarul Bogdan Ștefan nu se înțelege cu operatorul de salubritate, acesta renunță la contract și nu mai prestează în oraș. În tot acest timp la blocuri gunoiul creștea văzând cu ochii. Edilul decide că nu poate să lase cetățenii să se înnece în gunoi doar pentru că el este căpos și nu vrea să-i plătească operatorului activitatea prestată. În consecință, decide să colecteze cu forțe proprii, dar neautorizat, deșeurile menajere de la blocurile din oraș. În acest sens îl antamează pe RALUNIC să-i facă transportul deșeurilor menajere în locații nepermise, ca mai apoi să-i dea foc. Nu știm cine a dat foc: Ralunic sau Primăria. Dar, Garda de Mediu spune că „în baza celor sesizate a impus măsuri pentru salubrizarea zonelor afectate, iar Primăria Băbeni va fi sancționată cu amendă de la 5000 – 15000 lei.

Garda de Mediu aplică sancțiuni discreționar

Deci, RALUNIC pentru Bujoreni este amendat cu 20.000 de lei că a aruncat deșeuri din construcții aiurea, iar Primăria Băbeni care a colectat neautorizată deșeuri menajere, cu resturi cu de toate, amestecate, îl sancționează de la 5000 la 15.000 de lei. Toate astea, în condițiile în care la Băbeni problema este mult mai gravă și sunt alte fapte în plus. Arderea deșeurilor este foarte aspru pedepsită, de exemplu, și vorbim de deșuri menajere, cu resturi de plastice, mâncare, ambalaje, etc. Adică față de ce a făcut RALUNIC la Bujoreni, la Primăria Băbeni e mult mai grav. Și pentru asta ce sancțiuni dai, Garda de Mediu Vâlcea? De la 5000 la 15.000 lei ? Cu alte cuvinte 5000 de lei care vor fi plătiți (dacă nu deja au fost plătiți de UAT), în 15 zile, adică 2500 lei pentru transport ilegal de deșuri, colectare ilegală de deșeuri, ardere ilegală de deșeuri? E posibil??

Garda de Mediu, favorizați infractorii pe mediu!?!?

La Bujoreni îl amendați doar pe RALUNIC și uitați de proprietar care și el încalcă legislația pe mediu și este la fel de vinovat, iar la Băbeni amendați doar administrația locală și îl uitați pe RALUNIC??? Asta în condițiile în care cu doar câteva zile înainte l-ați amendat pe RALUNIC că nu are avizele necesare transportului și colectării de deșeuri. La Băbeni face tot colectare ilegală cu deșeuri menajere și nu este amendat? Doamna Fusescu Monica, ce credeți că nu înțelegem noi și dvs da?

Se impun lămuriri detaliate de la prefectul Marin Florian

Așadar, dorim ca prefectul Marin să lămurească situația și într-un timp relativ scurt să ne remită un punct de vedere. Mai mult, dorim ca punctul de vedere să fie foarte bine detaliat. Concret, să fim informați de ce a luat amendă, ce nu a avut sau ce îi trebuia pentru aceste activități societății Ralunic, conform legii: autorizații, azive, foi trasport, proveniența materialui, ce? Nu așa..în baza art x a fost amendat…Concret, ce nu a avut!? La fel și pentru situația de la Băbeni.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.