1,103 total views

Ziua de 10 august 2018 rememorată de un simplu cetățean în urma audierilor care curg în aceste zile…

„Văd zilele acestea audierile conducerii jandarmeriei din Parlament. Aud explicațiile celor care au condus trupele de jandarmi în seara zilei de 10 august 2018, în Piața Victoriei. Am senzația că vizionez un film, o parodie despre cum niște comandanți iau decizii TOTAL ERONATE, din INCOMPETENȚĂ sau SUBORDONARE POLITICĂ.

De unde senzația asta?

În seara zilei de 10 august 2018 în Piața Victoriei zeci de mii de oameni au manifestat împotriva PSD și a guvernului PSD-ALDE, mitingul diasporei. Fiind prezent la fața locului am putut observa echiparea cu totul specialaă a jandarmilor prezenți la fața locului: cu echipament complet de intervenție în forță. Și mi-am pus întrebarea pentru ce s-au pregătit în acest mod? Să se lupte cu cine? Protestanții erau pașnici într-o proporție covârșitoare și numai un grup extrem de mic manifesta zgomotos, în stilul galeriilor de fotbal. Spun asta pentru că am traversat toată piața și am văzut acel grup precum și restul protestatarilor.

Dacă mi-ar fi spus cineva că jandarmeria va interveni în forță pentru dispersarea ( PEDEPSIREA) protestatarilor, i-aș fi spus că visează frumos, comandanții jandarmilor nu o să comită niciodată această gravă eroare. Pentru că asta a reprezentat intervenția în forță impotriva manifestanților: O GRAVĂ EROARE, iar cauzele pot să fie maxim două:
– INCOMPETENȚA COMANDANȚILOR – și în acest caz ei trebuie imediat înlăturați de la conducerea jandarmeriei;
– SUBORDONARE POLITICĂ – au acționat conform ordinelor primite pe linie politică fără să țină cont de cea mai importantă menire a jandarmeriei și anume – să protejeze populația civilă, să asigure ordinea publică, să prevină apariția și propagarea în spațiul public a violențelor de orice natură.

La ora 23.00 conducerea jandarmeriei a luat o decizie TOTAL GREȘITĂ: dispersarea în forță a protestatarilor, indiferent de riscurile și consecințele lesne de anticipat. Este total greșit să iei decizia stingerii unui focar de violențe cu riscul real și iminent al multiplicării focarelor de violențe și al migrării lor în alte zone publice mult mai greu de controlat și contracarat, cu apariția riscurilor afectării populației civile prezentă în zonele respective.

În loc să faci tot posibilul să păstrezi focarul de violențe în Piața Victoriei, în fața trupelor de jandarmi echipate și pregătite să facă față acestor provocări, locație în care poți să folosești recuzita din dotare ( gaze, sprayiuri, bastoane) numai pe grupul protestatarilor violenți și să ai informatori în civil infiltrați în spatele grupului de protestatari violenți astfel încât să poți controla dacă și cum crește numărul celor care creează probleme precum și mijloacele de care aceștia dispun și, în acest fel, să protejezi alte zone din vecinătatea Pieței Victoriei de eventuale violențe, VOI, ÎN CALITATE DE COMANDANȚI, luați decizia de a împrăștia grupul de manifestanți violenți și de a muta zona de conflict ( una singură, din centrul Pieței Victoriei, în fața trupelor de jandarmi) în mai multe zone din vecinătatea pieței, unde riscul afectării populației civile nevinovate (turiștii străini, reporteri români și străini, protestatarii care se deplasau liniștiți către casă, spațiile comerciale, mobilierul stradal, etc) este real și iminent.

Decizia, a fost dată împotriva misiunii jandarmeriei, de menținere a ordinii și liniștii publice.
Decizia a produs noi violențe și totodată a răspândit și multiplicat focarele de violențe.
Decizia a afectat și protestatarii pașnici, gazarea lor sau aplicarea de lovituri de baston celor nevinovați (vezi turiștii străini din taxi).

Comandanții jandarmeriei au luat această decizie eronată:

– la comandă și presiune politică – șefii PSD au vrut să pedepsească, prin intermediul jandarmeriei, pe cei care protestează împotriva PSD;
– din incompetență.

În ambele cazuri ei trebuie să suporte rigoriile legii.”

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.