973 total views

În cadrul unei conferințe de presă edilul Râmnicului susține că a făcut demersuri chiar de a doua zi, de la eliminarea taxei de depozitare a deșeurilor la groapa de gunoi, către operatorul de salubritate al orașului pentru a veni cu un raport în ceea ce privește scăderea tarifelor pentru colectarea  și transportul deșeurilor menajere.

 

“Am făcut propunerea asta a doua zi, am dat dispoziție, se recalculează prețul, se scad cei 80 de lei/tonă și am înțeles că se va scădea cu 1 leu. Vom băga în prima ședință”.

Deocamdată ne reținem la a face mai multe comentarii cu privire la cât va scădea tariful pentru acest serviciu, dar îi atragem atenția edilului că vom urmări foarte atent raportul pe care îl va depune operatorul la proiectul de hotărâre și îl sfătuim ca de acestă dată să verifice personal fișa de calcul pe care acesta o va înainta departamentului de specialitate. Am arătat de fiecare dată modul eronat de calcul pe care aceștia au înțeles să-l prezinte pentru noile tarife și nu am fost luați în seamă. Dacă și de această dată se va întâmpla la fel înseamnă că cineva își bate cu adevarat joc de râmniceni și are alte interese. Menționăm că tarifele au fost majorate ilegal cu peste 80% în condițiile în care salariul minim pe economie a crescut de la 1200 lei la 1450 lei, deci cu 16%.

Tot în acest sens, în cadrul unei alte conferințe de presă, consilierul liberal Grig Crăciunescu a atras atenția, ca de fiecare dată, asupra aceluiași lucru, modul de calcul ilegal al celor de la Romprest. A amintit faptul că de-a  lungul timpului la PMRM.VL (primăria municipiului) în acest mandat au fost două creșteri succesive de tarife pentru deșeurile menajere. Una a fot în luna decembrie, cu bună-voința primarului în funcție și a majorității care îl susțin, gruparea PER-PSD-ALDE, și următoarea în luna februarie, cu aceeași majoritate. Au fost creșteri colosale care afectează populația, unele tarife fiind majorate chiar și de trei ori.

“Aș vrea să vă reamintesc că acea notă de fundamentare care a trecut ca pâinea caldă prin Consiliul Local fără nici o analiză din partea majorității, a fost luată în discuție și supusă dezbaterii de către grupul de consilieri PNL. Presa nu a avut bună-voința să menționeze acest lucru și ca atare majorarea de tarife s-a petrecut, ea fiind suportată de către populație și agenții economici, pentru că nu a axistat o justificare, iar la aceste majorări de prețuri colosale există niște precedente. Spre exemplu, la Primăria Municipiului București (PMB) acele majorări de tarife care au avut loc, în afara indicelui inflației după alte norme și după alte metodologii, au fost imputate de către Curtea de Conturi și cred că vom avea parte de aceeași surpriză și la PMRM.VL. Este inadmisibil să ai o creștere de peste  60% în condițiile în care ei au menționat faptul că singurul motiv care îi determină să majoreze tariful pentru colectarea gunoiului este majorarea salariului minim de la 1200 la 1450 ron, deci cu 16%, iar în aceste condiții ei merg cu majorări ale tarifului pe cheltuieli cu munca vie și cheltuieli materiale cu procente de la 40 până la 80 %, nicidecum cu 16%. Ori, la primul control al Curții de Conturi la PMRM.VL vor fi făcute publice și cu siguranță vor fi imputate, pentru că este deja o similitutine între ceea ce s-a întâmplat la alte autorități publice din țară care au tolerat și nu au analizat foarte bine fișele de fundamentare. Solicit public ca în prima ședință extraordinară a Consiliului Local, primarul să solicite celor de la Romprest revizuirea notei de fundamentare urmare a eliminării taxei de depozitare de 80 lei/tonă. Sper că va exista decența din partea celor de la Romprest să revină asupra modului de calcul și modului de calcul și prezentare al notei de fundamentare cu privire la creșterile de preț în așa fel încât cheltuielile și costurile să fie unele decente în limita legalității. Aș vrea ca și dvs., cei din presă, să fiți cu mare băgare de seamă la nota de fundamentare ce va fi prezentată, sper în prima ședință de consiliu, pentru ca ea să producă efecte, că altfel vom avea surpriza chiar dacă această ordonanță este prorogată, ea este amânată încă doi ani de zile….Sper ca tarifele să fie aprobate pe baza unei fișe de fundamentare înaintate de către Romprest, dar nu una simbolică, ci să verificăm sută la sută să fie eliminată taxa și să nu observăm că pot fi majorate colateral alte elemente de cost”.

Fisele de fundamentare pentru cele două majorări ale operatorului Romprest din 27 decembrie 2016 și 28 februarie 2017

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.