980 total views

Eficientizând consumul, veţi putea reduce semnificativ şi valoarea facturilor aferente. Vă punem la dispoziţie câteva sfaturi simple pentru a consuma eficient şi responsabil energia:
1. Folosiţi becuri economice (sau CFL-uri) care consumă cu aproximativ 60% mai puţin decât cele vechi. Chiar dacă sunt puţin mai scumpe decât cele tradiţionale, preţul de achiziţionare se va amortiza în timp deoarece au o durată mai lungă de viaţă. Becurile economice utilizează doar a cincea parte din energia necesară becurilor tradiţionale şi durează de opt ori mai mult timp. În plus, nu se încălzesc atât de mult ca cele obişnuite şi în consecinţă nu există un risc atât de mare să provoace vreun fel de incendiu.
2. Aprindeţi lumina numai atunci când este nevoie, nu lăsaţi becurile să lumineze dacă nu sunteţi în încăpere. Un bec de 100 W uitat aprins pentru o oră în fiecare zi poate consuma o energie de 36,5 kWh pe an.
3. Iluminatul inteligent poate fi de folos. Este mai bine să ai surse de lumină separate pentru diferite părţi ale camerei decât una singură de o intensitate mai mare.
4. Utilizaţi lămpile cu senzor de mişcare. Amplasate în locurile în care sunt utile, acestea pot scuti consumatorii de risipă de energie. De exemplu, în afara casei puteţi instala un sensor de mişcare, care aprinde lumina doar atunci când este detectată mişcarea.
5. Scoateţi electronicele din priză. Aparatele electronice care stau în priză consuma energie inutil şi încarcă facturile. Electronicele în modul standby folosesc în medie 5 – 10% din energia unei locuinţe. În Europa, 6% din energie este utilizată de aparatele electrice uitate în standby.

Angelica Barbu, specialistul din această săptămână

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.