1,660 total views

Dându-şi arama pe faţă, conducerea protejată politic a unităţii de învăţământ încalcă legi întregi cu tupeu şi aşteaptă cu înfrigurare Ordonanţele Guvernului de modificare a Codului Penal şi Codului de procedură penală

Publicaţiile “Timpul de Vâlcea” şi “Săptămâna în Oltenia” au înregistrat încă din 21 noiembrie 2016 cereri formulate în baza prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii pe adresa Liceului Sanitar “Antim Ivireanu” din Râmnicu Vâlcea. Prin aceste demersuri legitime doream să obţinem informaţii oficiale privind respectarea legii în ceea ce priveşte înfiinţarea Consiliului Profesoral şi Consiliului de Administraţie la unitatea de învăţământ preuniversitar amintită. Conducerea şcolii cu pricina confirmă, din păcate, că nu e dispusă a-şi exercita atribuţiile transparent, aşa cum de altfel o obligă legea şi a înţeles să nu respecte absolut niciun pas procedural îndeplinit de noi, nepunându-ne la dispoziţie răspunsurile solicitate. Mai mult, după epuizarea termenului legal extins în care instituţia trebuia să ne ofere informaţiile solicitate, care nu sunt nici pe departe secrete de stat, conducerea, în mod special directoarea Paula Fîrtăţescu a găsit de cuviinţă să convoace o şedinţă de CA în data de 18 ianuarie 2017 (adică după împlinirea termenului în care avea obligaţia legală să ne răspundă oficial) şi să adopte Hotărârea cu numărul 105 (pe care o ataşăm în facsimil). În aceasta se prevede că “CA hotărăşte ce răspuns să dea doamna director pentru reclamaţiile administrative cu nr. 5.404/27.12.2016 şi 5.405/27.12. 2017 (…)”, conform articolului 4 din hotărâre, precum şi “CA aprobă procedura nr. 179/18.01.2017 cu privire la liberul acces la informaţii de interes public”, conform articolului 5 din aceeaşi hotărâre.

Riscă pedepse cu închisoarea de la 2 la 7 ani

Dincolo de caracterul tardiv din punct de vedere juridic, al demersului, în ce priveşte procedura stabilită pentru respectarea Legii 544/2001, demersul directoarei Paula Fîrtăţescu, în solidar cu membrii CA al Liceului Sanitar se încadrează, din punctul nostru de vedere, şi în prevederile Articolului 297 din Noul cod penal – Abuzul în serviciu, care prevede la alineatul 1): “ (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”
Înainte de a sesiza procurorii despre abuzul conducerii unităţii de învăţământ aminitite, am declanşat, conform legii 544/2004, procedura prealabilă de contestare a Consiliului de Administraţie, a cărui anulare o vom solicita în instanţa de contencios administrativ. În cazul în care magistraţii ne vor da dreptate, absolut toate deciziile adoptate de acest for, de la începutul anului şcolar în curs, sunt nule.
În altă ordine de idei, vom dezvălui în curând alte cazuri scandaloase de respectare a legii după ureche sau, mai rău, după bunul plac şi în alte unităţi de învăţământ vâlcene. Poate că aşa va înţelege şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean să nu mai ascundă gunoiul sub preş şi să ridice din umeri de parcă n-ar şti ce se întâmplă în învăţământul local.

Pe aceeasi tema cititi si:

Caz de DNA. Conducerea Liceului Sanitar “Antim Ivireanu”, abuzuri în formă continuată

Fals şi uz de fals la Liceul “Antim Ivireanul” Râmnicu Vâlcea?

Cazul Bobeanu, emblematic pentru jalnicul nivel la care a ajuns învăţământul vâlcean

Primarul Gutău, consilierii municipali și conducerea ISJ Vâlcea, complici la un posibil conflict de interese

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.