1,269 total views

Cotidianul “Puterea” scoate la ieală adevărul despre Romprest la nivel naţional. Se vede treaba că aceşti indivizi marca Romprest sunt defectuoşi, cum se spune în popor…”din măduva oaselor”. Romprest este acuzat de proasta calitate a lucrărilor pe care le execută şi este, în urma acestora, ameninţat cu procese. Nu doar la Râmnicu Vâlcea compania de salubrizare creează probleme municipalităţii, ci în toată ţara, dar cu toate acestea sunt acceptaţi la licitaţii. Aceşti indivizi nu pot acţiona legal ori unde s-ar duce!

romprest 1

Afacerile ROMPREST crapă la Focșani

Compania ROMPREST Service SA patronată de controversatul afacerist Florian Walter a fost obligată, de Judecătoria Panciu, la plata unei datorii de aproximativ 150.000 de euro către o societate comercială din județul Vrancea, Bitionfor SRL. Instanța s-a pronunțat în două procese având același obiect: pretenții financiare. Și a dat dreptate firmei vrâncene. Deciziile nu sunt definitive și au fost atacate cu apel la Tribunalul Vrancea. Debitul pus în sarcina firmei lui Florian Walter are legătură cu o speță despre care cotidianul PUTEREA a relatat în urmă cu câtva timp. Este vorba de un contract obținut de la Primăria Focșani, în anul 2012, pentru „modernizarea și extindere spațiilor verzi în zona de acțiune sud-est a municipiului“, pe care l-a încredințat spre execuție unui subcontractor, Admir Import Export ‘95 SRL. După un an, firma lui Walter a reziliat unilateral înțelegerea cu subantreprenorul și a refuzat să-i onoreze ultimele facturi. La rându-i, Admir n-a mai putut să-și plătească furnizorii între care și Bitionfor SRL iar aceștia i-a chemat în judecată. În prezent, ROMPREST se confruntă și cu alte probleme, dat fiind că beneficiarul contractului, Primăria Focșani, a acuzat calitatea proastă a lucrărilor executate și solicită refacerea acestora din banii companiei. În cazul în care deficiențele nu vor fi remediate, noul primar, Cristi Misăilă, amenință cu alte procese.

Să rememorăm

La mijlocul lunii martie, publicam, în PUTEREA, articolul „În atenția DNA: Direcția Nereguli din POR a mușamalizat o fraudă realizată de Romprest-ul lui Florian Walter la Focșani”, a cărui introducere o reproduc: „Compania Romprest Services SA, parte a grupului patronat de Florian Walter, arestat după ce a fost adus în țară sâmbătă, 5 martie, din Emiratele Arabe Unite, este acuzată că a obținut un contract în Focșani, în baza unor declarații false. Este vorba de lucrările aferente proiectului „Modernizare și extindere spații verzi în zona de acțiune sud-est a muncipiului Focșani“, finanțat din fonduri europene. Compania nu a declarat subcontractorul, așa cum avea obligația, conform legislației în domeniul achizițiilor publice. Deși există documente care îi contrazic, inclusiv adrese emise de ei, reprezentanții ROMPREST au negat că ar fi încălcat legea și că ar fi subcontractat lucrarea. (…) Pe de altă parte, firma lui Florian Walter s-a bucurat de clemența autorităților statului, mai exact a reprezentanților Direcției de Constatare și Stabilire Nereguli POR din cadrul MDRAP și ai ADR Brăila care au verificat speța. Raportul întocmit de aceștia ridică multe semne de întrebare și lasă destul de multe aspecte neclarificate”.

Procesul Bitionfor – Admir – Romprest

Prin acțiunile înregistrate pe rolul Judecătoriei Panciu cu nr. 155/275/2015 și nr. 194/275/2015, reclamanta Bitionfor SRL cu sediul în Movilița, Vrancea, a chemat în judecată pe pârâta Admir Import Export 95 SRL București, solicitând plata mai multor sume, reprezentând contravaloarea unor servicii neachitate, penalități și dobânzi de întârziere care, însumate ajung la peste 140.000 de euro .
Astfel, potrivit actelor de chemare în judecată în dosarul nr. 155/275/2015, au fost ceruți 185.806,56 lei reprezentând servicii prestate și neachitate, alți 185.806,56 penalități de întârziere și 13.369,72 dobânzi. În cel de-al doilea dosar, 194/275/2015, Bitionfor a ridicat pretenții pentru 119.028,48 lei servicii prestate și neachitate, 119.028,48 lei penalități de întârziere și 9.225,08 lei dobânzi.
În ambele cazuri, reclamanta a solicitat obligarea pârâtei la plata penalităților de întârziere și a dobânzilor legale până la achitarea integrală a debitului precum și contravaloarea cheltuielilor de judecată.
În motivare depusă la instanță, avocații Bitionfor SRL au arătat că în februarie 2013, a încheiat un contract cu Admir Import Export 95 SRL în baza căruia i-a închiriat utilaje de construcții și vehicule, a prestat servicii de transport și a livrat nisip de râu pentru lucrările de modernizare a spațiilor verzi din Focșani. Potrivit clauzelor contractuale, stabilite de comun acord, plata urma să se facă în termen de 30 de zile de la emiterea facturii. Vreme de câteva luni, Admir și-a achitat obligațiile conform înțelegerii. În august 2013 firma nu a mai plătit, motivând că nu și-a încasat banii de la contractorul principal, Compania ROMPREST Service SA.

Romprest – bună de plată, în calitate de garant

În instanță, pârâta a confirmat susținerile reclamantei, arătând că și-a respectat obligația de plată către Bitionfor SRL câtă vreme a încasat bani de la antreprenorul general. N-a mai făcut acest lucru după ce, pe 8 august 2013, firma lui Walter i-a reziliat contractul unilateral și a refuzată să-i mai plătească facturile restante, deși i-a recunoscut executarea lucrărilor și i-a acceptat situațiile de plată.
În acest context, Admir a solicitat instanței, în ambele dosare, să cheme în garanție ROMPREST, motivând că între acțiunea principală și cererea sa există o legătură evidentă în sensul că alături de reclamantă și-a obligațiile față de companie, că aceasta a încasat contravaloarea lucrărilor de la Primăria Focșani, dar că nu a mai plătit.
Instanța a admis cererile, aducând Compania ROMPREST Service SA în proces, ca parte chemată în garanție și după ce a evaluat probele a declarat-o bună de plată pentru sumele datorate de Admir Import Export ’95 către Bitionfor SRL.
Prin Hotărîrea nr. 438/2016, Romprest este bună de plată cu 262.339,97 lei reprezentând servicii neachitate (119.028,48 lei), penalităţi (119.028,48 lei), dobânzi (9.225,08 lei), cheltuieli de judecată către Bitionfor (11.527,37 lei) și Admir (3.530,56 lei). Prin Hotărîrea nr. 439/2016 este obligată să deconteze suma de 404.219.71 lei, compusă din facturi neachitate (185.806,56 lei), penalităţi (185.806,56 lei), dobânzi (13.369,72 lei), cheltuieli de judecată către Bitionfor (14.415,74 lei) și Admir (4.821,13 lei).
În total, Compania ROMPREST Service SA a fost obligată la plata a 666.559,68 lei, aproximativ 150.000 de euro, însă a atacat cele două decizii cu apel la Tribunalul Vrancea.

Admir angajată să presteze munca în locul ROMPREST

Relația dintre Compania ROMPREST Service SA și Admir Import Export ’95 SRL datează din 2012 când Florian Walter a pus mâna pe lucrările de modernizare a spațiilor verzi din sud-estul municipiului Focșani, parte a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, finanțat din fonduri europene, prin POR 2007-2013. Primăria a atribuit lucrarea celor de la Compania ROMPREST Service SA în urma unei licitații publice, pentru prețul de 7.409.284,56 lei, cu 1,7 milioane de lei mai mic față de valoarea estimată, de 9.159.193,9 lei.
În aceiași zi în care a semnat cu Primăria, ROMPREST a încheiat un act similar cu Admir, nr. 4732/18.06.2012,prin care i-a încredințat execuția lucrării angajate. Noul contract avea aceiași durată de execuție și aceleași obligații însă o altă titulatură – „Contract de prestări-servicii“ – și un preț mai mic – 6.103.209,03 lei plus TVA. Deși n-a recunoscut niciodată, ROMPREST a subcontractat lucrarea pentru 82,34% din valoare, oprindu-și un comision de 17,66%.
Admir Import Export ’95 a angajat muncitori, a închiriat utilaje de la furnizori precum Bitionfor SRL și s-a apucat de treabă. În august 2013, ROMPREST a reziliat unilateral înțelegerea cu Admir Import Export ’95 și a refuzat să-i plătească ultimele facturi, în valoare de circa 1,2 milioane lei. Ulterior, avea să justifice rezilierea și refuzul la plată printr-o serie de „neconformități“. Astfel, au susținut că au fost nevoiți să refacă din fonduri proprii, o serie de lucrări executate de Admir, pe care le-au apreciat de proastă calitate și pe care Primăria Focșani le-ar fi refuzat la plată.
După încheierea relației cu Admir Import Export ’95, ROMPREST a amenajat spațiile verzi din Focșani prin forțe proprii. Lucrările care ar fi trebuit să se încheie conform contractului în cinci luni din momentul contractării, au durat aproape patru ani și s-au desfășurat cu viteza melcului, motiv pentru care Primăria Focșani a pierdut fondurile europene necheltuite, pe acest proiect, până la 31 decembrie 2015. Mai mult, municipalitatea a fost obligată să plătească din bugetul local contravaloarea prestațiilor nefinalizate.

Lucrări proaste, marca Romprest

Recepția lucrărilor de modernizare și extindere a spațiilor verzi s-a făcut abia în urmă cu câteva zile, fără însă ca acestea să fie încheiate pe toată suprafața. Mai mult, potrivit reprezentanților Primăriei, o parte din plantații s-au uscat deoarece n-au fost întreținute. Există mai multe parcele unde ROMPREST n-a intervenit, iar acest lucru ar putea avea drept consecință, conform regulilor Programului Operațional Regional, aplicarea unor corecții financiare. Primăria Focșani ar putea fi obligată să returneze o parte din banii primiți de la Comisia Europeană, în cadrul proiectului, în funcție de suprafața rămasă nemodernizată.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.