954 total views

Se pare că titlul acestui material a provocat confuzii. Câțiva cititori au înțeles pe invers mesajul și ne-au admonestat spunând că luăm apărarea unui pușcăriaș, etc. Nimic mai neadevărat.

Gutau-BuicanAm încercat să scoatem în evidență ”omisiunea”, de care s-a folosit Gutău la depunerea candidaturii, înșelând nu numai vigilența Biroului Electoral Municipal, dar și alegătorii. Din punctul nostru de vedere, acesta constituie un abuz.
Odată cu decizia Judecătoriei Rm. Vâlcea, de invalidare a mandatului de primar, Mircea Gutău a ieșit cu declarații în presă, spunând că ”este un exces de zel” al judecătorilor. Această ”victimizare” este arma lui Gutău. Ea a fost folosită cu succes și pe timpul când a fost declarat ”cetățean de onoare” în timp ce-și ispășea pedeapsa de condamnare cu executare. Și a funcționat. A fost un fel de transfer de simpatie, de care s-a bucurat și Romeo Rădulescu când a fost ales primar în locul lui Gutău.
Recenta decizie a Judecătoriei, a creat reacții și în sânul partidelor politice. Cea mai interesantă este cea a PNL, care se solidarizează cu Mircia Gutău. Nici nu putea să fie altfel, din moment ce între Gutău și Buican a existat un blat politic la nivel local, în campania electorală. Miza a fost susținerea candidaturii lui Buican la președenția Consiliului Județean. Pentru asta, Buican s-a străduit să-i aducă lui Gutău peste 3000 de voturi la municipiu, în defavoarea propriului candidat, Grigore Crăciunescu. Cam astea au fost jocurile de culise ale politichiei locale, în urma cărora din fericire, sau din păcate, la Rm. Vâlcea se vor organiza alegeri parțiale.
Cât privește decizia Judecătoriei Rm. Vâlcea de invalidare a mandatului lui Gutău, ea nu poate fi decât salutară. Judecătorii n-au lasat câștigarea alegerilor printr-o manevră politică făcută cu încălcarea legii. Ei au căutat și au găsit, ceea ce Biroul Electoral Municipal trebuia să ceară la depunerea candidaturii. Din ce motive BEM n-a cerut lui Mircia Gutău un document (o hotărâre judecătorească), care să-i confere dreptul de a candida, este o mare problemă, pe care organele de anchetă ar trebui s-o rezolve.

Nicu Cismaru

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.