Ocne, dezastrul a trecut, pagubele raman neplatite

Autorit─â┼úile locale ┼či unele familii din Ora┼čul S─ârii se uit─â ├«n continuare lung dup─â desp─âgubirile care ar trebui s─â soseasc─â de la Conversmin

Ocnele Mari pare s─â revin─â timid la via┼ú─â, chiar dac─â oficialii din administra┼úia public─â recunosc c─â mai este mult p├ón─â la redob├óndirea gradului de atractivitate al mini-sta┼úiunii de l├óng─â R├ómnicu V├ólcea. Cu toate acestea, c├óteva familii din ora┼č ┼či chiar ┼či edilii a┼čteapt─â de ani buni plata desp─âgubirilor sau efectuarea lucr─ârilor de remediere a unor terenuri, drumuri sau imobile afectate de dezastrul din perioada 2001-2005. At├ót fostul viceprimar, c├ót ┼či actualul ocupant al pozi┼úiei secunde din administra┼úia ora┼čului sus┼úin c─â reprezentan┼úii Conversmin, societatea care ar fi trebuit s─â opereze at├ót plata desp─âgubirilor c├ót ┼či lucr─ârile respective le-au transmis un sec: ÔÇ×Nu avem bani!ÔÇŁ.

Alte strămutări luate în calcul pe câmpul III

Colac peste pup─âz─â, nu doar sinistra┼úii cu vechime stau ├«n a┼čteptarea banilor datora┼úi de stat pentru distrugerile provocate de pr─âbu┼čirea c├ómpului de sonde II ├«n 2001, ci ┼či alte 10-15 familii propuse pentru str─âmutare din c├ómpul de sonde III de pe raza localit─â┼úii. De aceast─â dat─â, Societatea Na┼úional─â a S─ârii, prin Exploatarea Minier─â R├ómnicu V├ólcea a descis s─â se ocupe direct de problem─â trimi┼ú├ónd ├«n teren o comisie de risc pentru delimitarea exact─â a perimetrului care va fi afectat de exploatarea s─ârii ├«n solu┼úie salin─â ├«n c├ómpul de sonde respectiv. ÔÇ×SNS a stabilit deja un regulament ├«n care se precizeaz─â pa┼čii clar de urmat ├«n astfel de cazuri. Deocamdat─â, ├«n c├ómpul III,┬á au deplasat o comisie de risc pentru a vedea c├óte gospod─ârii sunt amenin┼úate. Ini┼úial ei au luat ├«n calcul 15 locuin┼úe. Nu au terminat ├«nc─â verific─ârile. Este posibil s─â fie mai multe sau mai pu┼úin. Dup─â aceea vor pleca ├«n teren cei din comisia de evaluare, urma┼úi de comisia de negociere. Cu Conversmin-ul ave┼úi dreptate. ┼×i noi a┼čtept─âm s─â continue lucr─ârile pe care le au ├«n program ├«n zon─â, refacerea unor drumuri ┼či str─âmutarea bisericii din satul ┼óeica, dar ne-au spus clar c─â nu au bugetÔÇŁ, explic─â viceprimarul Eugen Iordache.

Sinistraţii cu state vechi au deschis procese

Puse pe lista de a┼čteptare de mai mul┼úi ani, unele familii din Ocnele Mari, nemul┼úumite de pierderea terenurilor sau a caselor de┼úinute ├«n zonele afectate de pr─âbu┼čirea din 2001 sau de cele ulterioare, au decis s─â dea ├«n judecat─â Coversmin-ul. Autorit─â┼úile a┼čteapt─â ├«ns─â o clarificare a situa┼úiei, ├«n condi┼úiile ├«n care la finalul anului 2011, raportul Cur┼úii de Conturi a ar─âtat c─â societatea a cheltuit ilegal banii pentru desp─âgubirile ┼či lucr─ârile efectuate la Ocnele Mari, responsabilitatea revenind Societ─â┼úii Na┼úionale a S─ârii. ÔÇ×Familia Pavel ┼či familia Glodeanu ┼čtiu c─â au deschis ac┼úiuni ├«n instan┼ú─â pentru a-┼či recupera banii. Sunt mai multe familii pe raza localit─â┼úii care au pierdut terenuri ├«n urma pr─âbu┼čirii c├ómpului de sonde sau a lucr─ârilor efectuate pentru ridicarea barajului de reten┼úie. Nu ┼či-au ob┼úinut banii nici acum, iar procesul Convermin-ului cu Curtea de Conturi a r─âmas ├«n pronun┼úare. Cert este c─â ┼či anul trecut ┼či anul acesta Conversmin nu a avut buget pentru alocarea desp─âgubirilor sau pentru continuarea lucr─ârilor. Au spus de cur├ónd c─â a┼čteapt─â ni┼čte fonduri ├«n iulie anul acesta, dar nu ┼čtiu dac─â vor fi direc┼úionate c─âtre OcneÔÇŁ, afirm─â fostul viceprimar al ora┼čului, Constantin L─âz─âroiu. Pe de alt─â parte, ├«n ultimele luni noi fenomene de pr─âbu┼čire se ├«nregistreaz─â ├«n zona c├ómpului I de sonde deocamdat─â ├«ns─â acestea neav├ónd o amploare foarte mare.

Vor dezvoltare turistic─â

Ora┼čul s─ârii din V├ólcea pare s─â con┼čtientizeze c─â exploatarea solu┼úiei saline din z─âc─âm├óntul de sub localitate nu poate continua la nesf├ór┼čit. Oltchimul abia mai respir─â, iar USG-ul nu pare s─â aib─â un viitor roz ├«n acest moment a┼ča c─â singura speran┼ú─â de supravie┼úuire a localit─â┼úii pare turismul. Dezvoltarea turistic─â a zonei se love┼čte ├«ns─â de temerile investitorilor privind evolu┼úia evenimentelor ├«n c├ómpurile de exploatare r─âmase active, iar harta de risc ├«ntocmit─â, chiar dac─â a dus la reactualizarea Planului Urbanistic General al localit─â┼úii, nu este complet─â. ÔÇ×Trebuia s─â primesc de la cei de la Miniera un raport final privind evolu┼úia fenomenelor de pr─âbu┼čire din c├ómpurile de sonde ├«nc─â de acum c├óteva s─âpt─âm├óni. Nu l-am primit nici p├ón─â acumÔÇŁ, recunoa┼čte vicele Eugen Iordache. Cu toate acestea, investi┼úii timide ├«n pensiuni apar pe ici pe colo prin ora┼č.

Gut─âu vrea s─â fac─â pensiune ┼či baz─â de agrement

Proprietar cu vechime ├«n Ocnele Mari, fostul primar al R├ómnicului, Mircia Gut─âu, a pl─âtit deja ├«ntocmirea unui Plan Urbanistic Zonal pentru pozi┼úia ├«n care se afl─â vila sa din Ocni┼úa. ├Än plus, fostul edil-┼čef al R├ómnicului a cump─ârat ┼či mai multe propriet─â┼úi ├«nvecinate, declar├ónd c─â are de g├ónd s─â deschid─â o pensiune dotat─â cu piscin─â, terenuri de tenis ┼či de fotbal. ÔÇ×Deocamdat─â este tot la nivelul de proiect, dar sper s─â ├«l duc─â la cap─ât. Avem deja alte c├óteva pensiuni deschise ├«n ora┼č, Casa Levant, o investi┼úie a unui localnic, dotat─â cu piscin─â cu p─â s─ârat─â, piscin─â cu ap─â dulce ┼či terenuri de sport. Obiectivul nostru este ├«ntr-adev─âr transformarea localit─â┼úii ├«n sta┼úiune turistic─â. Avem baza de tratament ┼či odihn─â, la care au fost sistate lucr─ârile, ┼či speram anul trecut s─â atragem un investitor str─âin care s─â o preia. Din p─âcate, nu am reu┼čit s─â g─âsim p├ón─â ├«n acest moment pe nimeni, dar timpul nu este pierdutÔÇŁ, sus┼úine viceprimarul Iordache. Pe l├óng─â fostul primar de R├ómnic, ├«n turismul din Ocnele Mari au mai investit at├ót ingineri din cadrul EM R├ómnicu V├ólcea, c├ót ┼či directorul exploat─ârii, Marius T─ânasie.