Sinteza saptamanii 1 – 7 martie 2013

Primele zile ale lunii Martie, aduc ve┼čti interesante de la Prim─âria R├ómnicului. Ioan ┼×tef─ânescu, directorul Institutului de Criogenie ┼či Separ─âri Izotopice va deveni cet─â┼úean de onoare al ora┼čului .Consilierii municipali au votat ├«n unanimitate la ultima ┼čedin┼ú─â de Consiliu Local┬á din februarie propunerea primarului Emilian Fr├óncu de a-l recompensa pe profesorul ardelean, aflat la conducerea ICSI R├ómnicu V├ólcea de ani buni, cu acest titlu. De altfel datorit─â rezultatelor excep┼úionale pe care cercet─âtorii v├ólceni le-au ob┼úinut sub ├«ndrumarea lui Ioan ┼×tef─ânescu, ora┼čul R├ómnicu V├ólcea a c├ó┼čtigat enorm la capitolul imagine pe plan interna┼úional.

Luni, Direc┼úia Na┼úional─â Anticorup┼úie a anun┼úat c─â a finalizat un dosar important ┼či c─â membrii clanului Br─âtianu din Dr─âg─â┼čani au fost trimi┼či ├«n judecat─â pentru evaziune fiscal─â ┼či sp─âlare de bani. De fapt este vorba de doar doi dintre membrii clanului, Mihai ┼či Bedu Br─âtianu pe care DNA ├«i acuz─â c─â ├«n perioada 2007-2009 ar fi constituit ┼či dezvoltat pe raza jude┼úului V├ólcea o grupare de criminalitate organizat─â, specializat─â ├«n evaziune fiscal─â ┼či sp─âlare de bani ├«n domeniul combustibililor. Mai exact, cei doi ar fi ├«nfiin┼úat mai multe societ─â┼úi prin intermediul c─ârora au achizi┼úionat produse petroliere – combustibil greu – pe care le-au v├óndut ulterior sub denumirea de motorin─â f─âr─â a trece ├«ns─â aceste opera┼úiuni ┼či ├«n eviden┼úele contabile. Prejudiciul produs astfel┬á bugetului de stat se ridic─â la peste 18 milioane de lei, sum─â pentru recuperarea c─âreia s-au constituit ca parte civil─â ├«n cauz─â ┼či Direc┼úia General─â a Finan┼úelor Publice V├ólcea, dar ┼či Direc┼úia Regional─â pentru Accize ┼či Opera┼úiuni Vamale Craiova.

Mar┼úi, la R├ómnicu V├ólcea a ajuns ┼či pre┼čedintele PDL, Vasile Blaga ca s─â ├«┼či prezinte mo┼úiunea cu care va candida la Conven┼úia Na┼úional─â a partidului din 23 martie ├«mpotriva Elenei Udrea ┼či a Monic─âi Macovei. ÔÇ×BuldogulÔÇŁ a ┼úinut s─â precizeze c─â vrea unitate ├«n partid, ├«n ciuda atacurilor mai mult sau mai pu┼úin subtile la adresa Elenei Udrea. C├ót prive┼čte USL-ul, Blaga spune c─â ├«i vrea pe liberali ┼či pe social-democra┼úi c├ót mai mult ├«mpreun─â ca ÔÇ×s─â pl─âteasc─â pentru c├óte necazuri fac rom├ónilorÔÇŁ, de┼či nu exclude ca pe viitor s─â colaboreze cu ambele partide aflate ├«n Uniune: cu PNL-ul pentru c─â e ÔÇ×o alian┼ú─â natural─âÔÇŁ, iar cu PSD-ul ÔÇ× pentru c─â ├«n politic─â┬á nu trebuie s─â spui niciodat─â nuÔÇŁ.

Miercuri, anun┼ú┬á ┼čoc de la proasp─ât numitul director al Centrului Expozi┼úional de la Seaca. . Florin Br─âgan┬á a anun┼úat, printr-un comunicat de pres─â, c─â demisioneaz─â, la doar dou─â luni de c├ónd a fost numit ├«n aceast─â func┼úie. El ┼či-a depus deja demisia la Consiliul Jude┼úean V├ólcea, forul care de┼úine acest centru, f─âr─â a-┼či motiva ├«ns─â ├«n vreun fel decizia.

De joi, noul ┼čef al Direc┼úiei Na┼úionale Anticorup┼úie este un procuror v├ólcean. C─âlin Nistor a fost delegat s─â ocupe interimar func┼úia de procuror ┼čef┬á al DNA, dup─â ce, la cerere,┬á Laura Oprean a fost delegat─â pe o perioad─â de 6 luni ├«n func┼úia de procuror ┼čef adjunct al Direc┼úiei Na┼úionale Anticorup┼úie. C─âlin Nistor este procuror ├«n cadrul Parchetului de pe l├óng─â Tribunalul V├ólcea cu grad profesional corespunz─âtor P├ÄCCJ, ├«n prezent ocup├ónd prin delegare func┼úia de ┼čef al Serviciului Teritorial Pite┼čti al Direc┼úiei Na┼úionale Anticorup┼úie. Nistor a devenit o figur─â foarte cunoscut─â ├«n pres─â dup─â ce a coordonat instrumentarea┬á dosarelor penale ale lui Constantin Nicolescu, pre┼čedintele Consiliului Jude┼úean Arge┼č.