Zeci de pianisti se intrec la Concursul International Irina Satchi

Marele premiu e ├«n valoare de 1.000 de euro. 70 de elevi piani┼čti vor ├«ncerca s─â dea tot ce e mai bun din ei, ├«n acest weekend, pentru a pune m├óna pe bani ┼či pe trofeu.

De ast─âzi, p├ón─â pe 2 iunie, la R├ómnicu V├ólcea, se desf─â┼čoar─â Concursul Interna┼úional de Pian Irina ┼×a┼úchi, edi┼úia a VI-a. Concursul se adreseaz─â at├ót tinerilor piani┼čti din ┼×colile Populare de Art─â ┼či ├«nv─â┼ú─âm├ónt privat, c├ót ┼či celor din ├«nv─â┼ú─âm├óntul voca┼úional. ÔÇ×S-au ├«nscris 70 de concuren┼úi din R├ómnicu V├ólcea, Alexandria, Medgidia,┬á T├órgovi┼čte, Pite┼čti, Giurgiu, Ploie┼čti, Craiova, Bucure┼čti, Chiajna, Gala┼úi, Cluj Napoca, Turnu M─âgurele ┼či Bac─âu. Ei se vor ├«ntrece ├«n cadrul┬á celor trei sec┼úiuni┬á prev─âzute ├«n regulament. Ca noutate, anul acesta a fost ad─âugat─â ├«n concurs, o nou─â sec┼úiune, ansamblul la 4 m├óini ÔÇŁ, a declarat Doina G─ânescu, directorul ┼×colii Populare de Arte din R├ómnicu V├ólcea.

Pianista Luiza Borac semnează în caietul program

├Än fiecare an este consemnat ├«n caietul-program al concursului un text semnat de cei ce au cunoscut-o pe marea pianist─â Irina ┼×a┼úchi, pe care i-a ├«ndrumat ┼či care, peste ani, au devenit arti┼čti de valoare ai Rom├óniei. Anul acesta cuv├óntul este semnat de Luiza Borac, pianista de renume interna┼úional. ÔÇ×├Än aceste zile de s─ârb─âtoare a muzicii, concursul de pian Irina ┼×a┼úchi┬á onoreaz─â amintirea unei mari doamne a pianului rom├ónesc. O f─âptur─â mic─â ┼či firav─â, dar ├«nzestrat─â cu o energie ie┼čit─â din comun ┼či cu o munc─â neobosit─â de a transforma ora┼čul R├ómnicu V├ólcea ├«ntr-un centru muzical, profesoara Irina ┼×a┼úchi a crescut genera┼úii de piani┼čti ┼či a ├«mbog─â┼úit via┼úa muzical─â a ora┼čului prin ├«nfiin┼úarea Festivalului Tinere Talente ┼či a Cursurilor Muzicale de Var─â. Personalitate puternic─â, dar ┼či foarte generoas─â, dup─â primii trei ani de pian, domni┼čoara ┼×atchi a insistat ca eu s─â merg imediat la Bucure┼čti, la Liceul de Muzic─â George Enescu pentru a-mi continua acolo studiile pianistice. Acesta a fost un moment crucial ├«n drumul meu muzical pe care doamna Irina Satchi l-a ├«ncurajat cu un elan deosebit. ┼×i ├«n aceste zile, g├óndurile mele se ├«ndreapt─â din nou, cu dragoste ┼či recuno┼čtin┼ú─â┬á c─âtre profesoara mea, Irina ┼×a┼úchiÔÇŁ, spune pianista Luiza Borac.

C├ó┼čtig─âtorul din 2012 deschide concursul

Concursul se va deschide cu un microrecital sus┼úinut de c─âtre c├ó┼čtig─âtorul edi┼úiei anterioare a trofeului Irina ┼×a┼úchi, t├ón─ârul pianist Michael Gay din Foc┼čani, ├«ndrumat de profesorul Gabriela En─â┼čescu. Concursul se deschide, ast─âzi, la ora 14.00 prin acest microrecital ┼či va continua cu evolu┼úia participan┼úilor din ┼×colile Populare de Arte. S├ómb─ât─â, 1 iunie, se va continua cu tinerii din ├«nv─â┼ú─âm├óntul privat, sec┼úiunea la 4 m├óini ┼či concuren┼úii din ├«nv─â┼ú─âm├óntul voca┼úional. Seara, la ora 18.30 va avea loc ├«nt├ólnirea concuren┼úilor cu membrii juriului la care sunt invita┼úi profesorii ┼či p─ârin┼úii ├«nso┼úitori. Duminic─â, 2 iunie, ora 11.00 concursul se va ├«ncheia cu premierea concuren┼úilor ┼či gala laurea┼úilor la Filarmonica de Stat Ion Dumitrescu din R├ómnicu V├ólcea. ÔÇ×Marele premiu, Irina ┼×a┼úchi, ├«n valoare de 1.000 euro va fi oferit de Clubul Rotary R├ómnicu V├ólcea. Trofeul concursului realizat ├«n atelierul de ceramic─â al ┼×colii Populare de Art─â, de profesorul Corina Stanciu, artist plastic, are┬á de asemenea, o mare valoare artistic─â, dar ┼či material─â. Se vor mai acorda premii, men┼úiuni ┼či premii speciale pentru fiecare sec┼úiune din concurs ÔÇŁ, a mai precizat Doina G─ânescu. Pre┼čedintele juriului este conf.univ.dr. Viniciu Moroianu, pianist concertist. Membrii juriului┬á sunt: prof.univ.dr. Lavinia Coman, lect.univ.dr. Carmen Enescu-Botezatu ┼či prof.dr. Camelia Pavlenco.