352 total views

….din care statul acum va mai lua doar 20% și nu 100%.

Orașul Berbești, sub conducere liberală de peste 12 ani, deși este cel mai sărac de pe harta județului Vâlcea, și știm ce spunem, sperăm că alegerile locale din iunie 2020 vor aduce o schimbare și administrația actuală își va lua vacanță pe viață. Noua conducere, că sigur va fi una nouă, va avea de administrat importante sume de bani și fața orașului se va putea schimba în totalitate. Foarte curând, UAT Berbești și Consiliul Județean Vâlcea vor acumula la bugetele lor sume de bani provenite din redevența activităților de exploatare, datorită unui deputat liberal de Alba.

Deși Nelu Zamfiroiu – consilier local al orașului Berbești – a purtat mai multe discuții cu parlamentarul Lovin Dumitru și vicepreședintele CJ Vâlcea – Adrian Bușu, cărora le-a explicat că ar fi bine să ne aliniem și noi altor state și în acest sens ar fi bine ca măcar o parte din redevența în urma exploatărilor să se întoarcă la administrațiile locale de unde se produc exploatările, aceștia nu au făcut nimic în acest sens și reușita aparține altcuiva. Propunerea consilierului a rămas notată undeva pe o agendă și atât. Zamfiroiu povestește că cei doi, la cele propuse, au fost mai mult decât interesați să facă ceva în acest sens, au îmbrățișat ideea și au promis să facă cele necesare, dar până astăzi absolut nimic. Ideea consilierului este, probabil și acum, notată în agenda deputatului, dar cine știe pe unde s-a pierdut interesul…

Președintele Consiliului Județean – Rădulescu Constantin – este un alt factor cu putere de decizie și cu care Nelu Zamfiroiu a purtat aceleași discuții și și domnia sa a fost mai mult decât încântat de propunerea consilierului și era normal să fie așa, consilierul explicându-i ca și celorlalți cum se pot întoarce bani către comunitățile locale. Și încă ce bani. Vorbim de aproximativ 5 miliarde ron care se vor împărți în toate județele și UAT-urile de unde se fac exploatări la suprafață. Dar, nici Rădulescu nu a făcut nimic în acest sens.

Totuși, cândva (în urmă cu 1 an sau 2), un parlamentar a pornit această inițiativă, astăzi prinde contur și urmează a se și aplica. Acesta va reuși performanța de a modifica, prin amendamentul propus, Codul Administrativ în care va fi introdus printr-un OUG cele 3 cote de redevență împărțită între Stat – CJ – UAT respectiv – 20%-40%-40% și astfel sume de bani importante se vor întoarce la comunitățile locale/județene.

Contactat telefonic, inițiatorul amendamentului, deputatul liberal de Alba – Florin Roman – ne confirmă că amendamentul propus pentru modificarea Codului Administrativ a intrat în linie dreaptă, așteptându-se în momentul de față (cca 2 săptămâni) să fie dată Ordonanța de Urgență pentru ca „redevența obținută prin concesionarea de activități de exploatare a resurselor la suprafață să constituie venit după cum urmează: 40% la bugetul local al județului pe teritoriul căruia există ac tivitatea de exploatare, 40% la bugetul local al unității administrativ teritoriale pe teritoriul căreia există activități de exploatare și 20% la bugetul de stat”. Mai mult, un calcul estimativ, în urma inițiativei deputatului liberal, arată că aproximativ 5 miliarde de lei vor ajunge la comunitățile locale și nu va mai ajunge în visteria statului, sumă pe care primarii și președinții de consilii județene decid cum pot să o folosească, ei știind cel mai bine care le sunt prioritățile comunităților.

Așadar ceea ce va reuși deputatul liberal de Alba – Florin Roman – putea să reușească deputatul nostru – Lovin Dumitru – care dacă se implica astăzi scria istorie, pentru că ceea ce va reuși Roman, în opinia noastră, este cel mai important proiect pentru CJ-uri și UAT-uri. Poate Nelu Zamfiroiu trebuia să vorbească cu parlamentarul ambițios Neață Eugen și astăzi Vâlcea era cea care își lua laudele și nu Alba.

Sub nici o formă nu suntem invidioși pe reușita deputatului liberal Florin Roman, dar putem spune că ne este necaz că în continuare avem oameni care doar notează, fac promisiuni și când ajung pe funcțiile râvnite, UITĂ…de oameni!

Așteptăm cu real interes Ordonanța de Urgență care îi va ajuta pe edili

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.