90 total views

28 iulie 1914. 100 de ani de la izbucnirea PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL. Artileria austro-ungară a bombardat Regatul Serbiei.

La 28 iulie 1914 , fix la o lună după ce moştenitorul tronului Austro-Ungar, Arhiducele Franz Ferdinand şi soţia sa Contesa Sofia au fost asasinaţi pe străzile din Sarajevo, de studentul sârb Gavrilo Princip, armatele austro-ungare au invadat teritoriul Serbei, ţară pe care o considerau vinovată de atentat. Deşi Serbia declarase că îndeplineşte condiţiile ultimatumului înaintat de Austro-Ungaria, conducătorii politici de la Viena, în frunte cu Împăratul Franz Joseph, au trecut la deschiderea ostilităţilor armate. Imediat în data de 29 iulie 1914, Imperiul Ţarist, protectorul tradiţional al slavilor din Balcani, a decretat mobilizarea parţial a imensei sale armate. Mobilizarea armatei ţariste a determinat conducerea politică de la Berlin să înainteze o somaţie, prin care germanii cereau demobilizarea armatei ţariste în termen de 12 ore. Întrucât, ruşii au respins somaţia, Germania a trecut şi ea la mobilizare. Imediat, pe 1 august, Franţa mobilizează armata, iar în 3 august în urma atacării de către Germania a Luxemburgului, armata engleză este mobilizată la rândul său. Armatele austro-ungare au fost iniţial înfrânte de armata sârbă şi de asemenea, au fost înfrânte pe frontul din Galiţia de către armatele ţariste. Numai intervenţia armatelor germane a împiedicat un dezastru pentru armatele austro-ungare. România iniţial a fost neutră, dar la 15 august 1916, ea intră în război alături de antanta (bloc militar constituit din Anglia, Imperiul Ţarist şi Franţa, la care ulterior în 1915 a aderat şi Italia). Primul război mondial a însemnat în primul rând pierderea a 10 milioane de oameni, devastarea Europei şi căderea a patru imperii: Imperiul Ţarist, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Otoman şi Imperiul Germnan. Conflictul mondial s-a încheiat la data de 18 noiembrie 1918.

 

29 iulie, Ziua Imnului Naţional – “Deşteaptă-te, române!”

1848 a fost anul în care revoluţiile burghezo-democratice au schimbat o Europă feudală cu o Europă burgheză şi modernistă. Începută la Paris revoluţia burghezo- democratică a fost continuată la Viena , Berlin, Budapesta şi Bucureşti. În Ţara Românescă, lozinca revoluţiei franceze : “ Liberate, Fraternitate, Egalitate” a fost însoţită şi de un imn adaptat atât a celor vremuri, cât şi actualelor.

Poezia “Un răsunet” a poetului braşovean, Andrei Mureşan, a fost pusă pe note de inegalabilul om de cultură Anton Pann. Acest Imn revoluţionar a fost cântat pentru prima dată în parcul Zăvoiului, la 29 iulie 1848, de către cetăţenii din Rm. Vâlcea şi ostaşii Generalului Magheru, strânşi în tabăra de la Troianu.

Ideea unui imn naţional s-a născut încă din 1840 în Principatele Române, când era cântat mai ales la festivităţile oficiale unde apărea domnitorul ţării. În anul 1881 cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român”. Imnul s-a cântat în mod oficial pentru prima dată în România în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I.

Imnul regal a fost înlocuit în 1948 de “Zdrobite cătuşe”, apoi de ,,Te slăvim, Românie !” şi de imnul comunist “Trei culori”. Acestuia i-a luat locul după Revoluţie “Deşteaptă-te, române !”.

1848 a însemnat naşterea şi stabilirea ca Imnuri de stat a două marşuri revoluţionare: “Marsilieza” în Franţa şi “Deşteaptă-te Române” în România.

“Deşteaptă-te Române” a fost cântat şi în decembrie 1989 de către tinerii ieşiţi în stradă să demoleze dictatura clanului Ceauşescu. A fost Imnul care i-a îmbărbătat pe cei care au înfruntat cu piepturile goale gloanţele fidelilor dictaturii.
După 1989 “Deşteaptă-te Române” a fost consacrat prin decret al CFSN ca Imn de stat, iar Academia Română a recunoscut că pentru prima dată acest Imn revoluţionar a fost cântat la Rm. Vâlcea.

Dacă francezii se mândresc cu Rouget de Lisle compozitorul Marseiezei, noi vâlcenii ne mândrim cu Anton Pann, nemuritorul compozitor al Imnului de stat.

Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11.

Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!

Înalţă-ţi lata frunte şi caută-n giur de tine,
Cum stau ca brazi în munte voinici sute de mii;
Un glas ei mai aşteaptă şi sar ca lupi în stâne,
Bătrâni, bărbaţi, juni, tineri, din munţi şi din câmpii!

Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,
Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,
Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,
„Viaţă-n libertate ori moarte!” strigă toţi.

Pre voi vă nimiciră a pizmei răutate
Şi oarba neunire la Milcov şi Carpaţi!
Dar noi, pătrunşi la suflet de sfânta libertate,
Jurăm că vom da mâna, să fim pururea fraţi!

O mamă văduvită de la Mihai cel Mare
Pretinde de la fii-şi azi mână d-ajutori,
Şi blastămă cu lacrimi în ochi pe orişicare,
În astfel de pericol s-ar face vânzători!

De fulgere să piară, de trăsnet şi pucioasă,
Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,
Când patria sau mama, cu inimă duioasă,
Va cere ca să trecem prin sabie şi foc!

N-ajunse iataganul barbarei semilune,
A cărui plăgi fatale şi azi le mai simţim;
Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,
Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim!

N-ajunse despotismul cu-ntreaga lui orbie,
Al cărui jug din seculi ca vitele-l purtăm ;
Acum se-ncearcă cruzii, în oarba lor trufie,
Să ne răpească limba, dar morţi numai o dăm!

Români din patru unghiuri, acum ori niciodată
Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri!
Strigaţi în lumea largă că Dunărea-i furată
Prin intrigă şi silă, viclene uneltiri!

Preoţi, cu cruce-n frunte! căci oastea e creştină,
Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost’ pământ!

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.