218 total views

DECLARAŢIE POLITICĂ

Domnilor Preşedinti,

Stimate doamne şi stimaţi domni parlamentari

Onorată asistentă

Celebrăm astăzi în Parlamentul României împlinirea a 25 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. Acum şi aici, cinstim memoria sacrificiului suprem al revoluţionarilor eroi care şi-au dat viaţa pentru libertatea de care ne bucurăm noi astăzi. Ne exprimăm recunoştinţa profundă pentru toţi luptătorii care au făcut posibilă Victoria Revoluţiei Române.
Revoluţia Română din 1989 a început printr-o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii desfăşurate între 16 şi 25 decembrie 1989. Aceste lupte au dus la căderea regimului comunist din România.
Semnalul l-au dat revoluţionarii din Timişoara, Lugoj, apoi demonstraţiile s-au extins la Arad, Cuj, Sibiu, Târgu Mureş, Alba Iulia şi în toată ţara.
Deznodământul revoluţiei a avut loc la Bucureşti prin punerea pe fugă a lui Nicolae Ceauşescu, urmată de prinderea şi execuţia cuplului dictatorial.
Ne amintim cu bucurie şi astăzi starea de euforie generală care a urmat după fuga lui Ceauşescu din clădirea Comitetului Central. Din păcate, acesteia i-a urmat o situaţie în care se instalase haosul în Bucureşti, în urma căruia au rezultat cele mai multe victime.
Victoria Revoluţiei române a avut loc în urma unei ample revolte populare dar şi într-un context geopolitic favorabil. Înainte de Revoluţia română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod paşnic la democraţie. Specificul revoluţiei noastre constă în aceea că România a fost singura ţară din blocul estic care a trecut printr-o revoluţie violentă, soldată cu morţi, răniţi, arestaţi, torturaţi şi în care conducătorii comunişti au fost executaţi.
Opinia publică internaţională, conducătorii statelor lumii au acordat încă din primele clipe ale revoltelor populare un sprijin moral deosebit Revoluţiei române; iar sprijinul moral a fost urmat, după cum ne amintim, şi de un sprijin material.

Doamnelor şi domnilor

În ultimii 25 de ani s-a vorbit mult despre viaţa românilor dinainte şi de după Revoluţia de la 1989. Nu avem aici spaţiul şi timpul să dezvoltăm acest aspect. Vreau însă să relev că, graţie Revoluţiei din 1989, România este astăzi mult schimbată în bine din punct de vedere politic, economic, cultural, al libertăţii de exprimare şi de circulaţie. Ne bucurăm de o economie de piaţă funcţională şi de un regim politic profund democratic. Revoluţia i-a conferit României o mare solidaritate din partea lumii exterioare. Tot ca urmare a victoriei Revoluţiei române, ţara noastră este membru cu drepturi depline al NATO şi al Uniunii Europene.
Ca parlamentar și membru al unui partid care s-a nascut din luptele si framântările revoluționare și postrevolutionare, un partid care a contribuit decisiv la instaurarea democratiei în țara noastră, îmi exprim întreaga gratitudine pentru sacrificiul eroilor Revoluţiei, a urmaşilor acestora, a revoluţionarilor cu merite deosebite în victoria revoluţiei.
Menţionez că Parlamentul României prin Comisia comună parlamentară a revoluţionarilor din decembrie, al cărui membru sunt, a militat şi milităm pentru recunoaşterea meritelor acestora şi pentru acordarea drepturilor legale care li se cuvin.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Senator PSD,
Laurențiu Florian Coca

17.12.2014

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.