1,139 total views

Biserica Ortodoxa Romana dedica anul 2013 Sfintilor Imparati Constantin si Elena
Biserica Ortodoxă Română dedică anul 2013 Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la împlinirea a 1.700 de ani de când împăratul a emis edictul de libertate religioasă de la Mediolan, prin care s-a pus capăt persecuţiei creştinilor, informează Patriarhia.
“Proclamarea anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este în primul rând motivată de cei 1.700 de ani de când Sfântul Împărat Constantin a emis edictul de libertate religioasă de la Mediolan. Această libertate religioasă pentru toate religiile a făcut ca şi creştinii să nu mai fie persecutaţi. Anul 313 este o piatră de hotar. Aproape 300 de ani, creştinii au fost persecutaţi că nu se închinau împăratului şi zeilor păgâni greco-romani. De aceea mulţi dintre ei au fost ucişi în chinuri deosebite, episcopii şi preoţii au fost duşi în închisori, mutilaţi şi ucişi, astfel calendarul nostru, din primele trei veacuri, este plin de sfinţi martiri sau mucenici ca urmare a politicii mai multor împăraţi romani de a persecuta pe creştini”, a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, în cuvântul rostit cu acest prilej.
Vorbind despre Sfântul Constantin cel Mare, patriarhul României a arătat că acesta a fost un om chemat de Dumnezeu pentru o schimbare deosebită în istoria Europei şi a lumii întregi, el neprimind “chemarea” de la oameni, ci de la Dumnezeu.
De asemenea, PF Daniel a evidenţiat preocuparea Sfinţilor Împăraţi pentru o societate creştină, dar şi sprijinul acordat Bisericii.
“În primul rând, noi cinstim pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena pentru că au fost mărturisitori ai lui Hristos. De asemenea, îi cinstim ca fiind susţinători şi ajutători ai Bisericii. După ce a eliberat pe episcopi şi preoţi din închisoare, i-a şi chemat să ajute la formarea şi educarea unei societăţi noi creştine. De aceea, episcopii şi preoţii erau încurajaţi să propovăduiască eliberarea sclavilor din robie. Sfinţii Împăraţi au dăruit unele imobile publice împărăteşti numite basilica, folosite pentru judecată publică sau pentru a anunţa hotărârile imperiale. El a oferit astfel de basilici creştinilor, pentru că multe biserici au fost dărâmate de împăraţii prigonitori romani şi, ca o compensaţie pentru bisericile pierdute, au fost oferite aceste lăcaşuri imperiale publice, pentru a servi ca biserici”, a mai arătat patriarhul.
PF Daniel a subliniat totodată că Sfinţii Împăraţi au fost nu numai apărători ai libertăţii religioase, ci şi buni creştini, apărători ai demnităţii umane, ai omului, interzicând tortura care se practica foarte des în timpul împăraţilor păgâni.
Patriarhul a arătat, de asemenea, că Sfinţii Constantin şi Elena sunt modele de viaţă creştină. “În ei doi avem şi rugători în ceruri. Sfinţii Împăraţi sunt rugători pentru noi şi atunci când trebuie să dăm o educaţie aleasă copiilor. Sfânta Elena este model de mamă care dăruieşte o educaţie luminată de credinţa în Hristos, care are ca temelia iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni”, a mai spus PF Daniel.
La iniţiativa patriarhului BOR, în şedinţa de lucru din 25 octombrie 2011, Sfântul Sinod a aprobat ca 2013 să fie declarat Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena la împlinirea a 1 700 de ani de la Edictul de toleranţă religioasă de la Milano (313).
“Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca pentru rugăciunile Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în anul în care am intrat, 2013, să săvârşim şi noi fapte bune pentru întărirea în credinţă, pentru ajutorarea Bisericii, pentru ajutorarea societăţii noastre româneşti”, a încheiat PF Daniel.
Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena sunt sărbătoriţi de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, la 21 mai.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.