326 total views

Administrația Brezoi, sub mandatul primarului Robert Schell, se află în TOP 10 cu datorii la stat de 3,86 milioane, în august 2019 face credit la BCR de 2.500.000 lei și cheltuie, tot în august 2019, 15.000 de euro pe fițe de vedete, fără aprobarea Consiliului Local.

Începem acest articol întrebându-ne dacă: știu localnicii că primarul i-a îndatorat la stat pentru că a manageriat prost unele proiecte sau că se imprumută 2.500.000 lei pentru renovare sediu Primărie, în condițiile în care cheltuie 460.000 lei pentru distracții? Și nu suma o criticăm, pentru că nu este sub nici o formă una exagerată pentru doar 8 evenimente, ci că atunci când ai datorii și te mai și împrumuți nu poți să mai faci risipă nici măcar de cei 460.000 lei (cu 4,6 miliarde de lei vechi poți să faci multe alte lucruri pentru comunitate).

Tuborg „sponsorizează” și Skol se promovează…

Credem că 100.000 lei era suficient de cheltuit pe ansambluri de muzică populară care aparțin unor localități vâlcene, pe orchestra Rapsodia Vâlceană ori pe alte formații din zonă și care încântau la fel de bine localnicii și nu costau mult, fără să fie nevoie să te spargi în figuri cu Pepe, Bosquito ori trei Sud-Est, care costă destul.

Dar poate cu amsamblurile vâlcene, Schell crede că nu va mai fi ales primar…așa că..figuri…când avem datorii vechi și facem și altele noi…mai contează?

Începând de astăzi 23 august și până duminică 25 august, Primăria Brezoi este în sărbătoare, aflându-se la a X-a ediție a evenimentului „Târgul Lotrilor”. Invitați de marcă precum: Trei Sud-Est, Pepe, Bosquito, Prometeu, Mariana Ionescu Căpitănescu ori Niculina Stoican, vor urca pe scena administrației locale.

Cu alte cuvinte, localnicii se vor bucura de artiști de seamă pentru care au plătit doar 15.000 de euro, pentru că Tuborg le vine în ajutor cu o sponsorizare de 5000 euro, potrivit edilului Robert Schell, în timp ce viceprimarul Adrian Bușu susține că Tuborg de fapt a încheiat cu Primăria Brezoi un contract de publicitate în valoare de 2500..3000 euro, nu știe exact, pentru că își face reclamă în cadrul evenimentului. Toate astea după ce i-am luat la întrebări în ce condiții dă 5000 de euro Tuborg, solicitând să ne pună la dispoziție un HCL, un contract, „un” ceva….

Tot potrivit viceprimarului Bușu, Tuborg este singurul comerciant care plătește pentru publicitate, ceilalți comercianți care se vor afla la eveniment nu au încheiat un astfel de contract, iar vicele nu a știut să spună de ce unii plătesc că se promovează și alții nu…

Eveniment susținut din bani publici fără aprobarea Consiliului Local

Când am aflat de eveniment, l-am contactat pe primarul Robert Schell pentru a afla ce cost are evenimentul. Pe scurt, edilul s-a prins că am înțeles foarte repede că nu a fost adoptată o hotărâre de Consiliul Local pentru cheltuirea sumei de 15.000 de euro și că nici un contract de sponsorizare din partea Tuborg nu există și care la fel, trebuia aprobat de CL, și s-a supărat și nu a mai răspuns altor solicitări pe care doream să le mai clarificăm.

Totuși, până să se supere, edilul a apucat să menționeze că pentru aprobarea evenimentului „Târgu Lotrilor”, dar și a celorlalte evenimente ce s-au desfășurat ori urmează să se desfășoare până la finele anului 2019, există o hotărâre pe care a transmis-o pe mail-ul redacției. Numai că, Hotărârea 23 îl bagă mai mult „la apă” pentru că deși la Art.1 – se aprobă manifestările pentru anul 2019 și, atenție!, „a cheltuielilor aferente, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, anexa la HCL 23 din 28 februarie 2019 nu conține decât numărul evenimentelor, luna din an când se vor desfășura și denumirea acestora și în nici un caz o sumă pentru ficare eveniment în parte.

Mai mult, la Art. 2, din aceiași Hotărâre 23, se specifică: „finanțarea cheltuielilor…se face de la bugetul local, precum și din donații și sponsorizări”, donații și sponsorizări, domnule primar Robert Schell, care trebuiesc aprobate de Consiliul Local. Când este vorba de bani, și nu numai, trebuie aprobat de Consiliul Local, fie că intră în buget sau ies din buget. 95% din activitatea unei primării are la bază hotărârea consiliului local care este legislativul, iar dvs reprezentați executivul și atât. Să înțeleagă și cei neavizați, un primar face doar ce aprobă consiliul local – lucrări, evenimente, parteneriate, concesionări, vânzări terenuri, etc – pentru că toate înseamnă bani, inclusiv „contractul de publicitate” încheiat cu Tuborg!

Consiliul Local Brezoi trebuia să aprobe atât suma de 15.000 de euro cât și contractul de sponsorizare/publicitate, iar edilul știe asta foarte bine pentru că nu este nici la primul mandat și nici la primul eveniment de acest gen.

Și totuși, pentru că l-am supărat pe edil și nu am mai putut obține alte informații, vicele Bușu ne-a mai explicat una alta, cum ar fi: „suma alocată celor 8 evenimente pentru anul 2019 a fost aprobată când a fost aprobat bugetul pe 2019 și este în cuantum de 460.000 lei”. Când i-am explicat că înțeleg și acest lucru, dar că nu înțeleg de ce nu are o hotărâre pentru fiecare sumă alocată / eveniment din cei 460.000 de lei, l-am cam băgat în ceață și evident că nu a mai știut ce să răspundă.

Vicele Bușu clar este depășit de situație, să nu spunem altceva, neștiind să spună nici de ce administrația are 3, 86 milioane lei datorie la bugetul statului, dar cu o bucurie în glas ne informează despre „aprobarea contractării unui împrumut intern în valoare de 2.500.000 lei, în numele și pe seama orașului Brezoi, de la BCR, pentru obiectivul de investiții „Eficientizare energetică și reabilitare clădire publică sediu Primărie Brezoi, reprezentând cheltuieli eligibile și neeligibile”, în ședința extraordinară din 14.08.2019.

Prima discuție cu primarul Robert Schell a avut loc pe 6 august, încercând apoi și în 11 august să aflu de la dumnealui din ce este compusă datoria la bugetul statului, dar nu a dorit să mai răspundă. În același context aș fi dorit să-l întreb dacă între timp s-a gândit să facă o extraordinară să aprobe CL cei 15.000 de euro și „sponsorizarea” de la Tuborg. N-am avut de la cine! Nu am publicat acest articol până astăzi pentru că am tot sperat că până la urmă primarul Schell va întruni CL în ședință extraordinară și se va da o hotărâre în acest sens, măcar în al doisprezecelea ceas. În schimb a fost, observăm o extraordinară, în 14 august, în care s-a aprobat… un împrumut!!!

Din câte cunoaștem, dacă un Consiliu Local aprobă X sumă pentru un număr Y de evenimente, de fiecare dată când au loc evenimentele respective CL aprobă ce sumă se alocă din total sumă aprobată și în nici un caz nu primarul hoărăște ce suma se cheltuie pentru fiecare în parte!!! Poate consilierii, domnule primar, aveau alte variante, cum ar fi: să se cheltuie pentru „Târgul Lotrilor” 10.000 de euro și nu 15.000 de euro, pentru că vor ca pentru evenimentul din decembrie, „Balul bugetarilor”, să aprobe 50.000 de euro și poate nu le mai ajunge…v-ați gândit?

Oare ce sumă, din cei 460.000 lei, a fost alocată pentru Festivalul Open Air Blues? Dar HCL există?

Oare ce sumă, din cei 460.000 lei, va fi alocată evenimentului Balul bugetarilor?

Dar pentru Sărbătorile de Iarnă din decembrie, Balul Bobocilor și Predarea Cheii din octombrie, Ziua Eroilor și Ziua Națională a României din decembrie?

În loc de concluzii, mai spunem că Hotărârea 23 în care nu se regăsește bugetul alocat/eveniment deși se menționează că există în anexa care stă la baza hotărârii, este semnată pentru legalitate de către secretarul orașului și implicit vizată tot de legalitate de Prefectura Vâlcea!!!

Dacă este greșită interpretarea noastră, primarul Robert Schell poate să remită o informare și să ne „elucideze”, deși pentru că nu a mai dorit să lămurească situația, atunci când a trebuit, nu vedem rostul unei informări acum…

Cu alte cuvinte, Schell a ignorat cu știință că suma de 15.000 de euro neaprobată de CL și „sponsorizarea” Tuborg vor face obiectul unui articol de presă, lăsându-ne, și probabil murmurând în gând, să scriem ce vrem, că el știe ce are de făcut. Chiar dacă prezentăm o ilegalitate în cheltuirea banului public, Schell nu are nici o problemă…

Are orașul Brezoi un Consiliu Local?

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.