Loading

Administratorii judiciari ai Oltchim propun sindicaliştilor reducerea cu 37 la sută a salariilor sau disponibilizarea a 1200 de salariaţi.  Angajaţii diviziei petrochimice de la Piteşti refuză o astfel de soluţie şi cer repornirea combinatului la 65 la sută din capacitate, singura variantă, în opinia lor, de a nu falimenta combinatul.

Sindicaliştii de la Arpechim susţin că nu sunt de acord cu intrarea lor în şomaj, nici măcar în şomaj tehnic şi acuză guvernanţii că i-au minţit atunci când au spus că vor să salveze combinatul. Ei au protestat marţi,19 martie, în faţa sediului administrativ din Râmnicu Vâlcea cerând plata salariilor restante şi demisia actualilor guvernanţi. „ Nu le mai dăm nimic pentru promisiuni. Pentru paşi concreţi suntem în stare să mai răbdăm, dar în primul rând ne-am săturat de minciuni electorale, după care nu se întâmplă nimic. Auzim despre finanţare şi capital de lucru de vreo şase luni. Nu am inventat eu această sumă de 45 de milioane de euro. Ea este justificată de un anumit nivel al pornirii instalaţiilor. Sub 60-65 la sută, băgăm banii degeaba. Nu o să-i scoatem şi atunci nu cumva 10 sau 15 milioane de euro, intenţionat trebuie să-i băgam ca să-i pierdem şi pe ăia pentru ca apoi să fie motivaţia că trebuie să o băgăm în faliment. Acţiunea noastră e una de nemulţumire pentru că nu se gândeşte repornirea”, a precizat Marin Dumitru, liderul sindicatului Unirea de la Piteşti.
Salariaţii Arpechim cer să muncească şi spun că nu sunt de acord cu soluţiile pe care administratorii judiciari, Gheorghe Piperea şi Nicolae Bălan le-au propus la întîlnirea pe care au avut-o vineri, 15 martie reducerea fondului de salarii cu 37 de procente sau concedierea colectivă a peste 1200 de angajaţi.”Noi vrem locuri de muncă, pentru că nu din cauza noastră s-a ajuns în situaţia în care suntem acum. Din cauza guvernanţilor şi a parlamentarilor care stau şi dorm în Parlament şi nu fac altceva nimic”, spune o angajată de la Piteşti. „Trei luni de zile să trăieşti cu 15 milioane şi alea date cu 30 la sută, cu 50 la sută , cu 70 la sută? Nu se poate trăi! Şi atunci ce speranţe să mai avem noi în guvernanţii ăştia pe care i-am votat şi nu au făcut nimic concret pentru a salva acest combinat.”, o completează alta.
De partea cealaltă însă, sindicaliştii de la Oltchim par a fi mulţumiţi cu variantele propuse de administratorii judiciari. Aceştia nu au participat la protestul colegilor de la Piteşti. Doar câţiva salariaţi ai combinatului de pe platforma chimică s-au declarat solidari cu protestul celor din Argeş, convinşi că numai prin unitate Oltchim poate fi salvat. „Le-au mărit salariile la şefii din secţii şi nu îi lasă pe oameni să iasă. Oamenii se tem pentru locurile lor de muncă”, a declarat unul dintre angajaţii de la Vâlcea. Liderul sindicatului Victoria , Cornel Cernev, a declarat că soluţiile propuse nu sunt definitive şi că urmează să discute  din nou cu administratorii judiciari şi cu cei din conducerea societăţii, dar că ar fi de acord cu concedierile atâta timp cât contractul colectiv de muncă va fi respectat. Deja în combinat s-au făcut liste cu posturile care pot fi desfiinţate, dar sindicaliştii sunt hotărâţi să reia protestele dacă se vor face disponibilizări fără plăţile compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.