Loading

Joi, 14 noiembrie, ABA Olt, a sărbătorit 100 de ani de la înfiinţarea Primului Departament de Ape din România, printr-o şedinţă de Comitet a Bazinului Olt, alături fiindu-le foşti directori ai Sistemului de Gospodărire a Apei, preşedinşi de consilii judeţene, membri ai Comitetului de Bazin Olt şi mulţi alţii.

Prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, în calitatea de Preşedinte al Comitetului de Bazin Olt, a condus şedinţa acestui comitet, ce a avut loc la sediul ABA Olt. Ordinea de zi a şedinţei a cuprins: Apa, avuţie naţională – apa în viaţa poporului român; Istoric al cercetărilor hidrologice în România şi bazinul hidrografic Olt; Evoluţia politicii româneşti în gospodărirea apelor; Diverse.

În deschiderea şedinţei, Mircea Nadolu a adus în atenţia celor prezenţi faptul că se sărbătoresc 100 de ani de la înfiinţarea Primului Departament de Ape din România, după care a dat cuvântul doamnei Ruxandra Bălăeţ, consilier superior în cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, pentru a da citire mesajului transmis, cu ocazia acestei zile aniversare, de către doamna Lucia-Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

„Aniversarea unui secol de la înfiinţarea Primului Departament de Ape din România îmi oferă plăcuta ocazie de a mă adresa dvs., celor care au contribuit şi contribuie la activitatea de gospodărire a apelor, o activitate esenţială pentru asigurarea dezvoltării economice şi sociale a României”. În mesajul ministrului cu ocazia acestei zile aniversare s-a amintit şi de faptul că în ultimii 13 ani sistemul de gospodărire a apelor a suferit modificări majore, că ultimii 50 de ani au avut o influenţă majoră a inundaţiilor, fapt care a condus la o abordare mult mai prietenoasă cu mediu şi că următorii şapte ani sunt o prioritate absolută pentru absorbiţia fondurilor europene, încheind prin a mulţumi şi a-i felicita pe toţi cei care sunt implicaţi în sistemul de gospodărire a apelor.

După mesajul ministrului delegat pentru Ape, Lucia-Ana Varga, directorul sucursalei ABA Olt, Ion Stoenescu a transmis la rândul său mesajul cu prilejul acestui eveniment. Acesta a citat chiar din da Vinci: „«Apa este seva vieţii pe pământ», spunea Leonardo da Vinci. Fie că sunt râuri sau lacuri, apele sunt fiinţe vii. Ca şi oamenii, ele au nevoie de un mediu sănătos, să se dezvolte, să trăiască şi să respire. Relaţia dintre om şi apă reflectă relaţia dintre om şi propria lui viaţă şi sănătate, iar dictonul latin «minte sănătoasă în corp sănătos», poate fi completat prin «apă sănătoasă pentru o viaţă sănătoasă»”. Stoenescu a încheiat mesajul menţionând că din experienţa celor 100 de ani parcurşi de la constituirea primului Departament de Ape din România, specialiştii susţin că „apa nu este un produs ca oricare altul, ci o moştenire care trebuie păstrată, protejată şi tratată ca atare”.

La finalul şedinţei, organizatorii au înmânat medalii tuturor persoanelor care, prin activitatea lor, au contribuit şi contribuie la buna gospodărire a apelor.

 

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.