Pe 6 decembrie, crestinii sarbatoresc Sfantul Nicolae si de aceea, Mos Nicolae aduce cadouri copiilor, in noaptea dintre 5 si 6 decembrie. Iata 10 lucruri speciale despre Mos Nicolae pe care s-ar putea sa nu le stii si le poti spune copilului tau
1. Numele de Santa Claus (Mos Craciun) – vine de la numele olandez al lui Mos Nicolae – Sinterklaas
Numele de Santa Claus – sau al mosului urmator care va veni, Mos Craciun – vine de la numele olandez al lui Mos Nicolae – Sinterklaas, sau Sfantul Klaus, adica Sfantul Nicolae. Poate primul lucru pe care nu il stiai despre Mos Nicolae este ca el este cel care a inspirat numele lui Mos Craciun… de la Santa Claus, o derivatie a numelui Nicolas.
2. Sfantul Nicolae (Nicolas) a fost un episcop grec
Sfantul Nicolae (Nicolas) a fost un episcop grec care s-a nascut in jurul anului 270 si a murit pe 6 decembrie 343.
3. Unde este acum Mos Nicolae si cum arata el cand traia
Relicvele sfantului Nicolas se afla pe teritoriul mai multor tari, in mai multe biserici. Totusi, majoritatea oaselor sale se afla intr-o biserica din Bari, Italia. Bazat pe aceste relicve, o echipa de cercetatori din Marea Britanie au reusit sa reproduca grafic chipul lui Sfantul Nicolae. Mos Nicolae era o persoana scunda si avea nasul spart, cand a murit.
4. Traditia sosetelor vine de la Mos Nicolae
Traditia de a pune sosete pentru cadouri, vine de la Mos Nicolae – acesta facea daruri secrete copiilor, si unele din ele era sa puna monede in sosetele lor.
5. Iarna incepe odata cu venirea lui Mos Nicolae
Din popor se spune ca iarna incepe la Sf. Nicolae. Mos Nicolae este batrin si are barba alba, iar in aceasta zi Mosul isi scutura barba, deci trebuie sa ninga. In aceasta zi, se spune: A intinerit Sf. Nicolae . De regula, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie, si se spune ca daca Sf. Nicolae a venit pe un cal alb, Sf. Ion va merge pe un cal negru, adica va intoarce iarna. In ziua de Sf. Nicolae incepe ziua sa se mareasca: La Sf. Nicolae se intoarce noaptea la ziua cu cit se intoarce puiu-n gaoace , zice poporul.
6. Traditia crengutelor care prevestesc rodul anului viitor
De Mos Nicolae, se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice, se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.
7. Maicutele si calugarii asezau la usa, pe furis, daruri saracilor, in noaptea de 5 spre 6 decembrie
Pentru ca era cunoscut pentru darurile anonime pe care le facea celor saraci, in Evul mediu, maicutele si calugarii asezau la usa, pe furis, daruri saracilor, in noaptea de 5 spre 6 decembrie.
8. Sfantul Nicolae este patronul marinarilor
Sfantul Nicolae este patronul marinarilor iar conform legendelor, toti marinarii vin pe uscat la slujba, in noapte de 5-6 decembrie. Aceasta traditie este respectata de sute de ani in Olanda.
9. O particica din moastele lui Mos Nicolae se afla si in Romania
O particica din moastele Sfantului se afla la Manastirea Aninoasa, com. Aninoasa, jud. Arges
10. Poti trimite un mesaj pentru Mos Nicolae