224 total views

Ieri, 1 mai, s-au împlinit zece ani de la cea mai mare extindere a Uniuni Europene, un „big bang“ care a lipit spaţiului comunitar Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, Slovenia, Cipru şi Malta.

În Polonia, cea mai mare economie est-europeană, liderii nu au ezitat să folosească evenimentul pentru a lăuda performanţele ţării în cursa europeană: povestea cu cel mai mare succes din extinderea Uniunii Europene şi afirmarea pe planul diplomaţiei internaţionale.

În Cehia, o ţară mai degrabă occidentală decât est-europeană, perspectiva europeană este înfăţişată în culori sumbre, mediu în care încrederea în instituţiile europene este la minim. Cehii simt că ţara se îndreaptă spre nicăieri, scrie presa din Republica Cehă.

În pofida perspectivelor redate prin prisme diferite, zece ani de apartenenţă la UE au adus rezultate pozitive notabile: securitate teritorială, standarde de viaţă mai bune, PIB per capita mai mare şi mai important, bani europeni. Polonezii, de exemplu, au încasat de la Uniunea Europeană de trei ori mai mult decât au dat.

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.